Lidl to kolejny supermarket, który wprowadza ograniczenia w sprzedaży niektórych owoców i warzyw w związku z niedoborami świeżych produktów.
Z uwagi na „ostatni wzrost popytu” sieć wprowadza ograniczenie sprzedaży papryki, pomidorów i ogórków do ilości trzech sztuk na jednego klienta. Podobne kroki poczyniły wcześniej również supermarkety Tesco, Aldi, Asda i Morrisons, a wielu klientów napotyka w sklepach na puste półki.
Rzecznik Lidla poinformował BBC, że „niekorzystne warunki pogodowe w Hiszpanii i Maroku” wpłynęły na dostępność niektórych składników sałatek.
Z kolei sieci Sainsbury’s, Co-op, M&S i Waitrose nie ogłosiły dotąd żadnych ograniczeń w sprzedaży.
Jak długo potrwają te niedobory? Minister środowiska George Eustice oświadczył, że niedobory będą trwały przez „trzy do czterech tygodni”. Jednak producenci ostrzegają, że mogą one potrwać dłużej – nawet do maja.