wymiana wykladziny po 5-latach?

Gdzie kupić? Jak znaleźć?... Czyli garść porad na bieżąco !
ODPOWIEDZ
driver
Gość

czw lis 18, 2010 5:46 pm

Mam pytanie do znawców !
Czy po 5 latach landlord ma prawo obciążyć mnie za zniszczone wykładziny?---zniszczone tj. normalnie użytkowane a, dodam że wykladziny raczej z tych najtańszych, takie jak w biurach albo w korytarzach dziadowskich firm.
I drugie pytanie -czy na moj wniosek ma obowiązek wymiany tych wykladzin. ale nie czy ma dobrą wolę tylko czy musi jak zgłoszę że już są bardzo zniszczone.
Dodam że czytająć moją umowę o wynajm nie znalazłem żadnego paragrafu na ten temat.
Aha , dom wynajmuję z agencji a nie bezpośrednio od landlorda.
Za wszelkie porady -dziękuję.
Awatar użytkownika
ANECZKA25
Administrator

czw lis 18, 2010 11:35 pm

Obowiazki landlorda opisuje Landlord & Tenant Act 1985, a w szczegolnosci paragraf 11:
11 Repairing obligations in short leases. E+W

(1)In a lease to which this section applies (as to which, see sections 13 and 14) there is implied a covenant by the lessor—

(a)to keep in repair the structure and exterior of the dwelling-house (including drains, gutters and external pipes),

(b)to keep in repair and proper working order the installations in the dwelling-house for the supply of water, gas and electricity and for sanitation (including basins, sinks, baths and sanitary conveniences, but not other fixtures, fittings and appliances for making use of the supply of water, gas or electricity), and

(c)to keep in repair and proper working order the installations in the dwelling-house for space heating and heating water.
http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1985/70/section/11

zaznaczylam gruba czcionka najwazniejsze.

jezeli chodzi o wykladzine, to nie ma obowiazku jej wymieniac, chyba, ze jej stan jest tak zly, ze moze skutkowac jakims wypadkiem.

Mozesz sprobowac negocjowac wymiane mowiac, ze jesli nie bedzie wymieniona to nie tylko moze to skutkowac wypadkiem (jesli tak rzeczywiscie jest), ale tez moze doprowadzic do zniszczenia podlogi a co za tym idzie wartosc mieszkania moze pojsc w dol.

Generalnie, landlord nie moze wymuszac oplaty za wymiane 'zniesionej' wykladziny, bo to naturalny proces i musi to wziasc pod uwage wynajmujac dom/mieszkanie na dluzszy okres. Ten proces 'znaszania' to tzw 'wear & tear' (http://en.wikipedia.org/wiki/Wear_and_tear) W koncu fruwac nad wykladzina nie bedziemy:-)

Pozdr

A
---Wonderful girl. Either I'm going to kill her or I'm beginning to like her---
driver
Gość

pt lis 19, 2010 8:29 am

Dziękuję Aneczko za odpowiedż.
Jako że jestem typowym facetem urodzonym za komunizmu to większośc rzeczy potrafię naprawiać i naprawiam sam.
Od ponad pięciu lat mimo że to nie jest moj dom i tak większość robie sam i za moje pieniądzę (mowię o malowaniu ,wymianie rur czy uszczelek a nawet baterii i wszystko co tylko jest do zrobienia.
O te wykładziny zapytałem poprostu dlatego że to jest już droższa zabawa a niechciałbym przesadzić z tą dobrocią bo i tak nikt nigdy mi za to niepodziękuje.
W każdym razie ja Tobie Aneczko bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedż.
Milego dnia Ci życzę.
ODPOWIEDZ