Odsypianie w weekendy nie zdaje egzaminu

Czyli groch z kapustą.
Wszystko co nie pasuje do innych działów.
ODPOWIEDZ

Ile śpię ?

wystarczająco
1
14%
niewystarczająco
5
71%
nie śpię wcale
0
Brak głosów
śpię za dużo
1
14%

Liczba głosów: 7
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator

ndz lis 15, 2009 10:44 pm

Odsypianie w czasie weekendów nie rekompensuje nam ciągłego braku snu - donoszą amerykańscy naukowcy. Fizjologiczne następstwa niewyspania będziemy odczuwali co najmniej przez tydzień, nawet jeśli po kilku ciężkich i bezsennych dniach zwiększymy sobie dawkę snu - czytamy w dzienniku "New York Times".
W 2003 roku naukowcy z Walter Reed Army Institute of Research postanowili przebadać osoby, które przez tydzień nie dosypiały, a następnie przez trzy dni z rzędu pozwalały sobie na co najmniej ośmiogodzinną dawkę snu. Badanie wykazało, że dłuższy wypoczynek nie zniwelował skutków niewyspania. U osób, które przez tydzień spały zaledwie 3-5 godzin na dobę, a następnie starały się nadrobić braki, stwierdzono znacznie obniżoną sprawność psychomotoryczną.

Podobny eksperyment przeprowadzili w 2008 roku naukowcy z Instytutu Karolinska. Stwierdzono wówczas, że badani, którzy przez pięć dni z rzędu spali zaledwie cztery godziny na dobę, przez cały kolejny tydzień odczuwali konsekwencje niewyspania, mimo iż zwiększono im dawkę snu do ośmiu godzin.

W swoim kolejnym badaniu specjaliści z Walter Reed Army Institute of Research dowiedli też, że ludzie szybciej dochodzą do siebie po tygodniu z niedoborem snu, jeśli wcześniej uzupełnili sobie jego zapasy, śpiąc przez kilka nocy z rzędu co najmniej dziesięć godzin. Brak snu powinniśmy więc rekompensować z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Nadrabianie strat po fakcie nie przynosi oczekiwanego rezultatu.
Sypiam 7 godzin dziennie i tak mi mało :shock: i chodze jak zombie jak śpie mniej. Słyszałam o takich ludziach co śpia tylko 5 godzin i im to wystarczy, myślałam kiedyś, że się tego nauczę :lol: i będę miała mase czasu ale niestety skończyło się na myśleniu !

Ile snu potrzebujecie ?
[img]http://www.obrazki.info/miniatury/SugarwareZ-253.gif[/img]

[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]

[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
Awatar użytkownika
Jimmy
Zasłużony W Boju

pn lis 16, 2009 11:20 am

Moje minimum żebym funkcjonował dobrze to 8-9h ale niestety rzadko śpię tyle więc zawsze jestem niewyspany...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pablo_el_diablo
Bardzo odważny

pn lis 16, 2009 10:51 pm

ja w dni pracujace ok 5h a niepracujace 8-9h styka
[img]http://img9.imageshack.us/img9/1132/newmz.gif[/img]
Celtka
Zaczyna Działać

wt lis 17, 2009 12:02 am

Eeeeeeeeeee... Czy sa ludzie, ktorzy (zgodnie z zalecieniami wspomnianych naukowcow) planuja zarwane nocki i odsypiaja je na zapas??? Oprocz kobiet w ciazy... :D
Awatar użytkownika
Foczka
Bardzo odważny

wt lis 17, 2009 9:43 pm

A ja nie lubie spac, wiec im krocej tym lepiej :D i moje zbocznie polega na tym, ze uwielbiam rano wstawac, co niektorych z mojego otoczenia doprowadza do szewskiej pasji :P
When I am good I am good, when I am bad I am very good...;>
mania
Zaczyna Działać

czw lis 19, 2009 1:26 am

a ja jestem z takich którym najlepiej śpi się rano :lol:
ale to z takiego powodu że z pracy wracam koło 24 i zanim się położę to się 24.30 zrobi a może i później...
nawet jak mam wolne tak jak np. dziś to i tak siedzę do późna bo zasnąć nie mogę...
wstaję 7.30 więc i tak nie źle choć chętnie pospałabym chociaż do 9 :lol:
w weekendy czasem się uda :lol:
za to nie śpię w dzień, chyba że jestem chora albo naprawdę źle się czuję co w tym kraju zdarza mi się częściej niż w Polsce :? na to po prostu szkoda mi czasu i życia...

dobranoc
I bruise easily so be gentle when u handle me
ODPOWIEDZ