Prom
Nasz wysłużony prom miał 22 lata, wersja elegance z lat 80 :) wysłużony ale zadbany i czysty. Jak wspomniałam wcześniej był to kurs na rzecz imprez piętnastolecia kursu Bilbao - Portsmouth, czyli show w stylu musicali itp na porządku dziennym. Na statku znajdowało się kino- 2 sale, pubów chyba ze 4, basen, 3 restauracje, siłownia. Na zewnątrz leżaki i czym bliżej Hiszpanii tym cieplej i słoneczniej. Do tego masę programów np. szukanie delfinów(widziałam delfiny i wieloryba :) ) , nauka tańca salsa, klub młodego żeglarza dla dzieciaczków. Był oczywiście jeden sklep, który zaopatrywał całe 2,500 osób (wraz z załogą) w alkohole, papierosy, perfumy itd. Wyposażenie kajuty niczego sobie- dwa łóżka, toaletka dla pań, prysznic z kibelkiem i umywalką. Strasznei żałuje, że nie mogę się pochwalić takim zdjęciem z kajuty ... ale kto o takich rzeczach wtedy myślał. :)
Bilbao
Samo Bilbao jest przepięknym miastem położonym wśród szpiczastych acz zielonych gór. Niekiedy budynki są połączone ze skałą. Widać wpływ artystów na wygląd miasta oraz to że Hiszpanie dbają o czystość ( rankiem w sobotę widzieliśmy jak chodniki są myte pod ciśnieniem ), za to w pubach z samego rana można zobaczyć jak wyrzucają na podłogę niedojedzone kawałki bagietek mini lub chusteczek :) Niestety nasza wizyta na lądzie trwała zbyt krótko bym mogła coś więcej powiedzieć na temat tego zakątka ziemi. Sangrii nie spróbowałam z 2 powodów - za rano było, a drugi to, że po prostu sangrii nie mieli. Przyjechaliśmy do Bilbao około 9 rano, zjedliśmy śniadanie wraz z przepyszną kawą (Starbucks sie kryje!) i mieliśmy około 1,5 godzinki na zakupy. Naprawdę nie opłaca się wstawać rano w Hiszpanii.. by to zrozumieć trzeba obejrzeć ten kawałek
z przygód Cejrowskiego
No to jak już obejrzycie sobie ten odcinek to powiem Wam, że Bilbao wcale a wcale do Hiszpanii pod względem wyglądu jest niepodobne

Tam wcale nie można ujrzeć żółtych obskrobanych budynków ... ale zwyczaje, co mnie nie rozczarowało, są takie same. Przepiękne, zadbane Hiszpanki i gorący Hiszpanie na wyciągnięcie ręki !!! :)
Gorąco polecam taką eskapadę !