BEZDOMNI POLACY W SOUTHAMPTON
Chetnie pomoge ale musze wiedziec czemu to ma sluzyc. Albo pomocy pezdomnym, wtedy zbieramy osoby ktore beda rozmawiac z bezdomnymi, oragnizowac im wizyty u lekarzy a potem pomagac im szukac pracy albo zabawie, wtedy oragnizujemy piknik dzwonimy po znajmomych wieszamy plakaty itp.
Wiec tak, na taki piknik trzeba bylo by miec pozwolenie urzedu miasta. Trzeba by tez znalesc sposorow ktorzy wsparli by cale przedsięwzięcie (banery, namioty, grill, jedzenie, ulotki, itd.). Bardzo watpie zeby polskie sklepy sie zgodzily.
Nastepnie piknik mial by na celu rozmawianie z ludzmi na temat bezdomnosci i jego problemu jak i zarazem jego rozwiazania. Znalesc potencjalnych sponsorow. Trzeba by tez bylo zebrac grupe organizacyjna, ktora w pozniejszym czasie zajela by sie taka pomoca dla bedomnych.
Wydaje mi sie,ze taki piknik to wielkie przedsiewziecie i nie wydaje mi sie,ze to jest dobry pomysl, na taka akcje trzeba byc jakos organizacja specjalizujaca sie w problemie bezdomnosci, nie oszukujmy sie- nikt nie zlozy dotacji grupie ludzi ktorzy chca pomoc bezdomnym.
Zeby to mialo rece i nogi zaczela bym od poczatku- wywiad srodowiskowy, ankieta, rozmowa z bezdomnymi o ich sytuacji. Potem proba ulokawania ich w tzw. homeless shelters (w Winchesterze otworzyli wlasnie wielka placowke Emmaus, w ktorej bezdomni moga mieszkac i zarazem pracowac, stronka:http://www.emmaushampshire.org.uk/)
Nastepnie piknik mial by na celu rozmawianie z ludzmi na temat bezdomnosci i jego problemu jak i zarazem jego rozwiazania. Znalesc potencjalnych sponsorow. Trzeba by tez bylo zebrac grupe organizacyjna, ktora w pozniejszym czasie zajela by sie taka pomoca dla bedomnych.
Wydaje mi sie,ze taki piknik to wielkie przedsiewziecie i nie wydaje mi sie,ze to jest dobry pomysl, na taka akcje trzeba byc jakos organizacja specjalizujaca sie w problemie bezdomnosci, nie oszukujmy sie- nikt nie zlozy dotacji grupie ludzi ktorzy chca pomoc bezdomnym.
Zeby to mialo rece i nogi zaczela bym od poczatku- wywiad srodowiskowy, ankieta, rozmowa z bezdomnymi o ich sytuacji. Potem proba ulokawania ich w tzw. homeless shelters (w Winchesterze otworzyli wlasnie wielka placowke Emmaus, w ktorej bezdomni moga mieszkac i zarazem pracowac, stronka:http://www.emmaushampshire.org.uk/)
Ja tylko rzucalam pomyslami, ale jak widac zostal on zniszczony w zarodku, no wiadomo tu sie zgodze takie imprezy maja sens jak istnieje konkretne ku temu zaplecze, takie imprezy to raczej ukoronowanie jakiejs wiekszej dzialanosci spolecznej...
No wiec co dalej w temacie?
No wiec co dalej w temacie?

Lunafly, nie chcialam Cie zniechecac. Chcialam wprowadzic troche racjonalnosci w waszym mysleniu. Organizowalam w Polsce takie imprezy i wiem jaki to wysilek. Nauczylam sie, ze nie tylko trzeba dzialac ale trzeba to robic z glowa.
Sotland również z wielka chęcią przyłączy sie do projektu. Mogę zając się nagłośnieniem sprawy w postaci maila do wszystkich z forum( oraz mailowej bazy danych sotlandu), artykułu na stronie głównej , mogę również poinformować o tym inne media.
Jesli jest jeszcze cos co mozemy zrobic .... prosze tylko dac znac.
Jesli jest jeszcze cos co mozemy zrobic .... prosze tylko dac znac.
[img]http://www.obrazki.info/miniatury/SugarwareZ-253.gif[/img]
[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]
[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]
[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
W miescie jest od 30-50 bezdomnych.
Niektorzy sa juz nawet bezdomni od 3 lat. Nie maja mieszkania, pracy, mozliwosci dostania benefitu. Bariera jezykowa zabrania im starania sie o cokolwiek.
Jak juz wczesniej pisalam, niedaleko RSH maja mozliwosc wykapania sie i dostania cieplego posilku. Czy dostaja jakakolwiek zapomoge pieniezna-nie wiem.
Urzad emigracyjny tych ktorzy cos przeskrobali w UK, odsyla do Polski.
Nie wiem co jeszcze chcielibyscie wiedziec? Proponuje wybrac sie w teren i popytac niektorych jezeli ktos naprawde jest zainteresowany pomoca.
Niektorzy sa juz nawet bezdomni od 3 lat. Nie maja mieszkania, pracy, mozliwosci dostania benefitu. Bariera jezykowa zabrania im starania sie o cokolwiek.
Jak juz wczesniej pisalam, niedaleko RSH maja mozliwosc wykapania sie i dostania cieplego posilku. Czy dostaja jakakolwiek zapomoge pieniezna-nie wiem.
Urzad emigracyjny tych ktorzy cos przeskrobali w UK, odsyla do Polski.
Nie wiem co jeszcze chcielibyscie wiedziec? Proponuje wybrac sie w teren i popytac niektorych jezeli ktos naprawde jest zainteresowany pomoca.
- szczecinianin
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dwadzieścia milionów bezrobotnych Europy i skutek patologie z tego wynikające jak bezdomność.
Wielu rodaków nie wie że do 575 F/tyg może dostawać dopłaty do mieszkań,druki w budynku www.Southampton.gov tam pomagają wypełnić druki benefits.
Znajomy 3 lata nie wiedział o tym i kosztem ubóstwa rodziny płacił za brak wiedzy,teraz dostaje pierwszy pracę przed singlami.
Po powrocie do Szczecina gdzie mamy ok.1 tys. bezdomnych jest trudna i przykład podaję
http://www.mmszczecin.pl/blog/entry/211 ... anami.html
Jak im pomagać na www.Szczecin.gov
Trzeba dodać że na każdego bezdomnego zaciągnięto dług ok. 70 tys.zł w jego imieniu przez władze parafialne.
Tej zimy zamarzło ponad 200 rodaków w śmietnikach,to był elektorat prezydenta Kaczyńskiego,teraz spotkali się na tamtym świecie.
Powodzenia i skuteczności.
Wielu rodaków nie wie że do 575 F/tyg może dostawać dopłaty do mieszkań,druki w budynku www.Southampton.gov tam pomagają wypełnić druki benefits.
Znajomy 3 lata nie wiedział o tym i kosztem ubóstwa rodziny płacił za brak wiedzy,teraz dostaje pierwszy pracę przed singlami.
Po powrocie do Szczecina gdzie mamy ok.1 tys. bezdomnych jest trudna i przykład podaję
http://www.mmszczecin.pl/blog/entry/211 ... anami.html
Jak im pomagać na www.Szczecin.gov
Trzeba dodać że na każdego bezdomnego zaciągnięto dług ok. 70 tys.zł w jego imieniu przez władze parafialne.
Tej zimy zamarzło ponad 200 rodaków w śmietnikach,to był elektorat prezydenta Kaczyńskiego,teraz spotkali się na tamtym świecie.
Powodzenia i skuteczności.
Dodam tylko,ze z dzisiejszej rozmowy z jestym z przedstawicieli The Street Homeless Prevention Team w Southampton dowiedzialam sie, ze wieszosc bezdomnych przyjechala tutaj do pracy na czarno, bez WRSa i niestety nie moga sie domagac o benefit czy tez dofinansowanie do mieszkania. Jedyna pomoc od rzadu to zaplacenie za WRS i pojscie do pracy i potem mozna sie starac o benefit czy mieszkanie. A jezeli juz jestes bezrobotny dluzej niz rok- niestety rzad Ci nie pomoze, co potwierdzil, tez dzisiaj Southampton City Council.
Szczecinianin- radzila bym sprawdzic informacje
Szczecinianin- radzila bym sprawdzic informacje
Jak to zawsze bywa, z checi nic nie wychodzi na takich forach....
Dodam,ze dzisiaj dwoch bezdomnych zostalo umieszczone w Emmausie w Winchesterze, gdzie maja swoj pokoj, wszelaka pomoc, prace i mozliwosc wrocenia do normalnosci.
Szkoda tylko,ze po 3 latach starania sie o cokolwiek z pomoca sosow i eu welcome do niczego to niedoprowadzilo.
Ja sama, jeden tydzien, pare telefonow, wywiadow i udalo mi sie znalesc dom dla naprawde tego potrzebujacych. Dla chcacego nic trudnego.
Jezeli znacie kogos potrzebujacego pomoc prosze skontaktujcie sie ze mna.
Dodam,ze dzisiaj dwoch bezdomnych zostalo umieszczone w Emmausie w Winchesterze, gdzie maja swoj pokoj, wszelaka pomoc, prace i mozliwosc wrocenia do normalnosci.
Szkoda tylko,ze po 3 latach starania sie o cokolwiek z pomoca sosow i eu welcome do niczego to niedoprowadzilo.
Ja sama, jeden tydzien, pare telefonow, wywiadow i udalo mi sie znalesc dom dla naprawde tego potrzebujacych. Dla chcacego nic trudnego.
Jezeli znacie kogos potrzebujacego pomoc prosze skontaktujcie sie ze mna.
ok. Zadzwon do mnie to cos wymyslimy. Napisz na prova to Ci dam tel. do mnie. Dzwon po 15tej prosze.
Szczerze powiedziawszy ludziska nie sa chetni do pomocy, bo bezdomnych, chorych i niezaradnych z masa problemow jest bardzo duzo.
Swiata nie naprawisz.
My natomiast mozemy sie postarac aby takim osobom dac wetke i nauczyc jak lowic przyslowiowe ryby. To jest jednak "never-ending story".
Szczerze powiedziawszy ludziska nie sa chetni do pomocy, bo bezdomnych, chorych i niezaradnych z masa problemow jest bardzo duzo.
Swiata nie naprawisz.
My natomiast mozemy sie postarac aby takim osobom dac wetke i nauczyc jak lowic przyslowiowe ryby. To jest jednak "never-ending story".
Hoist the colours.
Natenczas, swiata moze i nie naprawie ale wychodze z zalozenia, ze jesli chcesz to potrafisz bez znaczenia ile sie z tym problemow wiaze. Nie ogladam sie tez na innych.
Potrzebuje kogos pozytywnie nastawionego, z pomyslami i checia pomocy. Jezeli uwazasz,ze mozesz sie w cos takiego zaangozawac, z mila checia mozemy o czyms pomyslec. Nie bede nikogo na sile zmuszac do pomocy
Potrzebuje kogos pozytywnie nastawionego, z pomyslami i checia pomocy. Jezeli uwazasz,ze mozesz sie w cos takiego zaangozawac, z mila checia mozemy o czyms pomyslec. Nie bede nikogo na sile zmuszac do pomocy
Ciesze sie.
Mozemy sie spotkac i obgadac temat.
Moze uda sie nam cos stworzyc i naswietlic obraz aby inni zobaczyli.
A narazie w dziale Porady, temat: "jedziemy do southamtpon w 'ciemno'co i jak?".
Czyzby dolaczaly nowe osoby do grona bezdomnych?
Musimy obgadac temat.
Mozemy sie spotkac i obgadac temat.
Moze uda sie nam cos stworzyc i naswietlic obraz aby inni zobaczyli.
A narazie w dziale Porady, temat: "jedziemy do southamtpon w 'ciemno'co i jak?".
Czyzby dolaczaly nowe osoby do grona bezdomnych?
Musimy obgadac temat.
Hoist the colours.
Wrocilam:) troszke w tym tygodniu wywialo mnie poza lacza sotlandowe, ja tez chetnie dolaczylabym do tych rozmow, bo jestem ciekawa, zreszta nie myslcie,ze oslablam w entuzjazmie ale jeszcze w Polsce zajmowalam sie szeroko rozumiana kultura i jako byly dyrygent choru i pedagog wiem co to znaczy polaczyc sily i zoorganizowac jakies przedsiewziecie, moze wlasnie dlatego jest we mnie tez duzo realizmu- jestem konkretna osoba i potrzrebuje konkretu, w Polsce zylo sie troche inaczej bo i prace mialam w innych godzinach, tak wiec z czasem bywalo inaczej co nie oznacza,ze nie jestem otwarta.
Piszcie na priva.
Pozdrawiam :)
Piszcie na priva.
Pozdrawiam :)

Dobrym pomyslem bylo by gdyby zainteresowani pojechali ze mna jednego dnia do Winchesteru i dowiedzieli sie jak to wszystko dziala od podszewki i porozmawiali z niektorymi z tych ludzi. Spojrzcie na stronke:http://www.emmaushampshire.org.uk/