Pewnego czasu Barclays wprowadzil cos o nazwie reserve. Odmawiali zwiekszenia debetu bardzo duzej grupie osob i zamiast debetu wprowadzili "fantastyczne" Reserve okolo 500 funtow. Jest to z zalozenia pozyczka krotkotrwala do 5 dni ktora kosztuje 22 funty.
Reklamowali to jako zaoszczedzenie 30 funtow kary jesli wejdziesz na minus, bo zaplacisz tylko 22 co 5 dni.
I tym oto sposobem nabrali tysiace osob w The UK.
Na debecie zarobiliby okolo 15 funtow na miesiac od 500 funtow a tutaj jak miesiac ma 5 tygodni to wpada im okragle 110!!! Typowy lichwiarski przekret. I teraz Barclays wycofuje sie z tego wpedzajac ludzi na czarna liste, bo niesplacenie tego grozi utrata punktow kredytowych.
Poszedlem zatem wczoraj do banku i po wyjasnieniach pani tam pracujacej zapytalem wprost jak moj bank pomoze mi wyjsc z tej sytuacji, bo inaczej kasuje konto?
Ladna pani poprostu skasowala z mojego konta reserve i powiedziala ze od teraz nie beda naliczac 22 pandow. Dodala, ze teraz za kazda transakcje zaplace 8 funtow!!! Poprosila, abym nie uzywal zatem konta i zagladnal za tydzien to ustalimy warunki splaty.
I teraz zobaczymy co sie bedzie dzialo, bo de facto mam na swoim koncie -500 funtow ale przy debecie ustalonym na 10 pandow. Czy zatem ladna pani nie wpakowala mnie w 30 pandow kary co tydzien? Niewiem.
Na pytanie dlaczego nikt z banku pol roku temu nie uchronil mnie przed placeniem tych 110 miesiecznie, pani rozlozyla rece.
Jedno jest pewne. Ta zagrywka Barclays Bank udowodnil, ze menedzerstwo jest bardzo wykwalifikowane i wie jak wyrwac Twoja kase tak, abys sie jeszcze z tego cieszyl.
Bede informowal na bierzaco jak sie sprawy potoczyly.
BARCLAYS BANK / Reserve - WAZNE
- pablo_el_diablo
- Bardzo odważny
czyli co sie stanie jesli mam overdraft 500f plus reserve 500f, najpierw korzystam z overdraft a przy wyplatach powyzej 500 wchdzi mi na ten reserve
[img]http://img9.imageshack.us/img9/1132/newmz.gif[/img]
...miejmy taka nadzieje, ale hmmm.
Kurcze w zasadzie to dobre pytanie.
No tak....skoro ja mam 10f overdraft plus 500f reserve, to powinno byc 510f a tak nie bylo. Ladna pani na monitorze pokazala mi transakcje przekraczajace reserve a byly to np 502f lub 504f.
Wychodzi na to ze to kolejna sciema i ze zawsze wtedy, kiedy przekraczalem te 10f debetu wchodzilem na reserve, ktore zaczynalo sie od 0,00f a nie od -10f. Czyli de facto 10f nie zostawalo uwzgledniane.
Wracajac do Twojego pytania prawdopodobnie jest tak, ze jak przekroczylbys 500f debetu przekroczylbys rowniez reserve 500f, a wtedy bulisz odsetki od debetu (jakies 15f/m-c) + 30f na tydzien kary od przekroczenia debetu + 22f na tydzien na reserve, czyli bulisz w skali miesiaca = 15+150+110=275!!!
Nieee. To nie jest mozliwe, ze anglicy sa az tak dobrzy w lichwie :D
Warte to jednak zastanowienia, bo dziwnie na tyle wplywow dalej nie mam kasy na koncie i pomimo nie wybierania nic nie przybywa.
Chyba sie do nich przejde.
Kurcze w zasadzie to dobre pytanie.
No tak....skoro ja mam 10f overdraft plus 500f reserve, to powinno byc 510f a tak nie bylo. Ladna pani na monitorze pokazala mi transakcje przekraczajace reserve a byly to np 502f lub 504f.
Wychodzi na to ze to kolejna sciema i ze zawsze wtedy, kiedy przekraczalem te 10f debetu wchodzilem na reserve, ktore zaczynalo sie od 0,00f a nie od -10f. Czyli de facto 10f nie zostawalo uwzgledniane.
Wracajac do Twojego pytania prawdopodobnie jest tak, ze jak przekroczylbys 500f debetu przekroczylbys rowniez reserve 500f, a wtedy bulisz odsetki od debetu (jakies 15f/m-c) + 30f na tydzien kary od przekroczenia debetu + 22f na tydzien na reserve, czyli bulisz w skali miesiaca = 15+150+110=275!!!
Nieee. To nie jest mozliwe, ze anglicy sa az tak dobrzy w lichwie :D
Warte to jednak zastanowienia, bo dziwnie na tyle wplywow dalej nie mam kasy na koncie i pomimo nie wybierania nic nie przybywa.
Chyba sie do nich przejde.

Hoist the colours.
hmmmm to dziwne.
Ja mam tak (przynajmniej tak mi wytlumaczono w banku) ze mam 500f Reserve i za to nie place, czyli jak kasa na koncie zejdzie do -500 to nie place za to nic przez chyba 5 dni. jak przekrocze ta sume, ale bedzie ona mniejsza niz 920 (Overdraft) to wtedy place oprocentowanie (licza to jak pozyczke), procent wynosi chyba 9 cos - mam konto premium, od calej sumy, czyli jak mam -600f to place 9% z 600f. czyli jak ty masz -10f of a na koncie masz -504f z -500f res to wtedy placisz procent. jezeli nie splacisz tego w ciagu kilki dni to masz na karku procent i kare.
pozdrawiam
ps. nie radze brac za pewniak to co napisalem, bo sam nie jestem pewny, tutaj nie mozna byc niczego pewnym.
Ja mam tak (przynajmniej tak mi wytlumaczono w banku) ze mam 500f Reserve i za to nie place, czyli jak kasa na koncie zejdzie do -500 to nie place za to nic przez chyba 5 dni. jak przekrocze ta sume, ale bedzie ona mniejsza niz 920 (Overdraft) to wtedy place oprocentowanie (licza to jak pozyczke), procent wynosi chyba 9 cos - mam konto premium, od calej sumy, czyli jak mam -600f to place 9% z 600f. czyli jak ty masz -10f of a na koncie masz -504f z -500f res to wtedy placisz procent. jezeli nie splacisz tego w ciagu kilki dni to masz na karku procent i kare.
pozdrawiam
ps. nie radze brac za pewniak to co napisalem, bo sam nie jestem pewny, tutaj nie mozna byc niczego pewnym.