czy ktos moze mi powiedziec cos na temat tajemniczego klienta dostalam 1000 dolarow czek ... facet dzwoni .... i mowi ze 150 dla mnie jest a 500 mam gdzies wyslac .... potem nie wiem jakies zakupy ...
co o tym sadzicie gdzie moge sprawdzic ...
Tajemniczy czek
Gotika! Padłaś ofiarą oszustwa!
Tutaj jest stronka opisująca ten i wiele innych przekrętów na jakie narażeni są ludzie odpowiadający na ogłoszenia o pracę. Ma to ścisły związek z propozycją pracy na stanowisku "mystery shopper" albo "secret shopper", o którym wcześniej wspominałaś.
Według opisu to oszustwo działa następująco. Osoba dostaje e-mail informujący, że właśnie została wybrana do roli "tajnego klienta" lub "audytora". Jeśli na niego odpowie, otrzymuje pocztą przesyłkę zawierającą pakiet startowy wraz z instrukcjami i czekiem na kwotę mogącą opiewać na kwotę od kilkuset do kilku tysięcy dolarów - Ty dostałaś na $1000. Dostaje polecenie zrealizowania go we wskazanym banku lub też we własnym, zazwyczaj w bardzo krótkim terminie (do kilku dni) pod groźbą, iż w razie niezrealizowania czeku utraci posadę i nie będzie mogła się o nią ubiegać w przyszłości.
Postawiona pod presją ofiara, którą najczęściej staje się ktoś, komu bardzo zależy na przypływie gotówki, realizuje czek. Oszuści liczą więc na to, że nie oprzesz się pokusie wpłacenia na swoje konto sumy $1000. Nie rób tego, gdyż ten czek jest fałszywy
Kolejnym poleceniem ze strony "pracodawcy" jest dokonanie przelewu gotówki, np. przy pomocy firm takich jak Western Union na wskazany adres i nazwisko fikcyjnej osoby. Jest to zazwyczaj kwota mniejsza niż ta jaką Ci pierwotnie kazano wpłacić na swoje konto, a wynagrodzeniem za wykonanie zadania ma być różnica lub część sumy. Czyli jeśli byś wpłaciła na swoje konto te $1000, to zażądano by od Ciebie wysłania za pomocą Western Union w przeciągu dwóch dni kwoty np. $500 i wyglądało by to tak, jakbyś zarobiła $150. Niestety, pieniądze, które byś przelała byłyby jak najbardziej prawdziwe, czyli z Twojego konta w rzeczywistości utotniłoby się $500 plus koszty transferu
Chodzi o to, że normalny czas realizacji czeku trwa ok. 5 dni natomiast kwota, którą masz przekazać dalej z własnego konta, ma zostać przelana w ciągu dwóch dni. Oznacza to, że dopiero po kilku dniach zorientujesz się, że żaden $1000 na Twoim koncie się nie pojawił, a zniknęło ponad $500.
Pozdrawiam!
Tutaj jest stronka opisująca ten i wiele innych przekrętów na jakie narażeni są ludzie odpowiadający na ogłoszenia o pracę. Ma to ścisły związek z propozycją pracy na stanowisku "mystery shopper" albo "secret shopper", o którym wcześniej wspominałaś.
Według opisu to oszustwo działa następująco. Osoba dostaje e-mail informujący, że właśnie została wybrana do roli "tajnego klienta" lub "audytora". Jeśli na niego odpowie, otrzymuje pocztą przesyłkę zawierającą pakiet startowy wraz z instrukcjami i czekiem na kwotę mogącą opiewać na kwotę od kilkuset do kilku tysięcy dolarów - Ty dostałaś na $1000. Dostaje polecenie zrealizowania go we wskazanym banku lub też we własnym, zazwyczaj w bardzo krótkim terminie (do kilku dni) pod groźbą, iż w razie niezrealizowania czeku utraci posadę i nie będzie mogła się o nią ubiegać w przyszłości.
Postawiona pod presją ofiara, którą najczęściej staje się ktoś, komu bardzo zależy na przypływie gotówki, realizuje czek. Oszuści liczą więc na to, że nie oprzesz się pokusie wpłacenia na swoje konto sumy $1000. Nie rób tego, gdyż ten czek jest fałszywy

Pozdrawiam!
A drugie rozwiązanie, to po prostu zignorować całą sprawę, a na policję zgłosić w przypadku dalszych telefonów i nacisków ze strony tego kolesia. Dziwię się, że czek przeszedł kontrolę banku, ale i tak bym nie ufał. Po prostu po upływie kilku dni może się okazać, że był bez pokrycia.
W rzeczywistości istnieją firmy, które oferują pracę na stanowisku o takiej nazwie, ale nigdy nie oferują one transferów pieniężnych w ten sposób. Praca polega na kontrolowaniu innych firm lecz za jedno sprawdzenie otrzymuje się wynagrodzenie wielokrotnie mniejsze.
W rzeczywistości istnieją firmy, które oferują pracę na stanowisku o takiej nazwie, ale nigdy nie oferują one transferów pieniężnych w ten sposób. Praca polega na kontrolowaniu innych firm lecz za jedno sprawdzenie otrzymuje się wynagrodzenie wielokrotnie mniejsze.
dziekuje za dpowiedz co mam w takim zrobic w tym zrobic facetowi powiedzialam ze nie mam konta to powiedzial ze na poczte mam go zrealizowac na dodatek ten czek sprawdzal bank zastanaw2iam sie nad zgloszeniem sprawy na policje ... bo w koncu mam ten czek ... na dodatek facet mowi ze mam isc na poczte go zrealizowac co o tym sadzisz czy policja sie zajmuje czyms takim
hehhe wiem ze bedzie zdzwonil .,.... ale czek sprawdzilam w banku tam powiedzieli ze jest ok .... w sumie to mysle o tej policji poniewaz jesli to oszustwo to nalezolaby to zglosic nim ktos inny rzeczewiscie poda nr konta i padnie ofiara .... oszustwa ... nie rozumie jak by to wygladalo przez poczte jak sprawdzic czy czek ma pokrycie
Ludzie nigdy się nie nauczą że tego typu oferty są czystym oszustwem i ZAWSZE się znajdzie kilka lub kilkadziesiąt osób które dadzą sie złapac na szybki zarobek....
Gotika czek może byc jak najbardziej prawdziwy ale niestety bez pokrycia a to sprawdzic mozesz dopiero w kilka dni po zrealizowaniu czeku :? pozatym czy zastanowiłas sie w jakim celu miałabys otrzymac 1000$ a następnie 90% tej sumy przelac spowrotem??? czy to nie idiotyczne??? następnie pomyśl sama czy mając własną firmę wysyłała byś nieznanej osobie 1000$ za pracę która nie jest jakoś specjalnie dobrze wynagradzana ??? i liczyłabyś na to ze odda ci 90% i w jakim celu?????? czy nie prosciej po prostu komus zapłacic odrazu te np. 100$??? Ale ja obawiam się jeszce gorszej rzeczy a mianowicie prawdopodobnie podałaś IM bardzo dużo swoich danych!!! i teraz bardzo bym się pilnował na twoim miejscu ponieważ tak czy innaczej mozesz paśc ofiarą oszustów...
Gotika czek może byc jak najbardziej prawdziwy ale niestety bez pokrycia a to sprawdzic mozesz dopiero w kilka dni po zrealizowaniu czeku :? pozatym czy zastanowiłas sie w jakim celu miałabys otrzymac 1000$ a następnie 90% tej sumy przelac spowrotem??? czy to nie idiotyczne??? następnie pomyśl sama czy mając własną firmę wysyłała byś nieznanej osobie 1000$ za pracę która nie jest jakoś specjalnie dobrze wynagradzana ??? i liczyłabyś na to ze odda ci 90% i w jakim celu?????? czy nie prosciej po prostu komus zapłacic odrazu te np. 100$??? Ale ja obawiam się jeszce gorszej rzeczy a mianowicie prawdopodobnie podałaś IM bardzo dużo swoich danych!!! i teraz bardzo bym się pilnował na twoim miejscu ponieważ tak czy innaczej mozesz paśc ofiarą oszustów...
Pozdrawiam
Jak dotąd to nie zostałaś oszukana więc nie ma żadnych podstaw do informowania policji o popełnieniu przestępstwa :) co do czeku to cóż możesz go zniszczyc, zachowac na pamiątkę, etc.. i nie kontaktuj się więcej z ludźmi którzy ci go przesłali, a jeśli mają twój adres i num telefoni to i tak będziesz miała sporo telefonów i poczty od nich a może jeszcze od innych firm...niestety więc wtedy pozostaje tylko zmienic numer telefonu a całą pocztę od NICH wrzucac odrazu do kosza :?gotika pisze:no dziekie wszystkim duzo danych nie podalam .... mam tylko adres telefon nic wiecej ... isc z tym na policeje czyn nie i woogole co zrobic z czekiem
kilka dni temu w radio na BBC 2 była audycja o takich oszustach i ludzie mówili że otrzymywali nawet do KILKUSET listów tygodniowo

Pozdrawiam
- pablo_el_diablo
- Bardzo odważny
niestety pieniadze zazwyczaj nie leza na ulicy, pozostaje wiecej dystansu. a czek trzeba bylo zaniesc od razu i czekac. moj znajomy mial wycofac ssamochod z autotradera - czek mial przyjsc poczta na wyzsza kwote niz cena auta a po auto miala przyjechac laweta niestety to nigdy nie nastapilo.
ps polecam tesz http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,645 ... _tacy.html
ps polecam tesz http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,645 ... _tacy.html
[img]http://img9.imageshack.us/img9/1132/newmz.gif[/img]