przeprowadzka z Irlandii

Czyli groch z kapustą.
Wszystko co nie pasuje do innych działów.
ODPOWIEDZ
drims
Gość

wt lis 04, 2008 7:33 pm

Witam wszystkich:)
Mieszkam obecnie na terenie Irlandii pn -mam zamiar przenieś się do innego miasta.Tutaj stele są jakieś demonstracje uliczne i Polacy nie są lubiani .Nie czuje się tu bezpiecznie .W Southampton mieszkałam 5 lat temu i nie przypominam sobie takich sytuacji ,ale to było dawno i mogło sie teraz wiele zmienic .Prosze napiszcie mi jak Wam się mieszka jak ludzie patrzą na Polaków.
Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
lunafly
Bardzo odważny

ndz lis 09, 2008 9:11 pm

Jak w każdym innym mieście na całym świecie mieszkają tutaj różni ludzie, ale może przez to,ze jest to miasto uniwersyteckie i port to chyba normalny jest tu widok obcokrajowca, zresztą jest nas tu już niemało.
Uważam,że nie ma tutaj problemów związanych z wystąpieniami publicznymi na tle narodowościowym, każdy znajdzie tutaj kąt dla siebie. Nie masz czego się obawiać.
Obrazek
Awatar użytkownika
cuma
Zawodowiec

sob gru 13, 2008 2:20 pm

póki co nie ma takich sytuacji. ale poczekajmy jeszcze trochę, jak dalej ludzie będa tracić pracę, to w końcu gdzieś będą szukać ujścia dla swoich frustracji, nie wiadomo co będzie za 5 czy 10 miesięcy.
swoją drogą drims, czy musisz wybierać az tak brzydkie i nieatrakcyjne miasto jak Southampton :?: :roll:
trochę węgla ożywia parowiec, trochę serca - człowieka...
[url=http://userbars.pl/][img]http://img.userbars.pl/11/2050.gif[/img][/url]
drims
Gość

pn gru 22, 2008 2:08 pm

Brzydkie -ja sie z tym nie zgadzam .Jak byś zobaczył miasto w którym obecnie mieszkam zmienił byś zdanie:)
Na razie musze wszystko przemyślec .dziekuje
Awatar użytkownika
scotti567
Gość
Kontakt:

czw sty 01, 2009 6:56 pm

My tez myslimy o przeprowadzce na poludnie wyspy i padlo na Southampton. :D Obecnie jeszcze Szkocja, ale ... tu jest za zimno i za malo slonca. Mam nadzieje, ze z tym "brzydkim i nieatrakcyjnym miastem" to byl zart? A moze polecicie nam jakies atrakcyjne miasto w UK w ktorym sami chcielibyscie mieszkac na stale :?:
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator

czw sty 01, 2009 7:14 pm

Southampton jest piękne. Pracowałam kiedys przez 4 miesiące w Portland i mieszkałam w Weymouth i powiem Wam że tęskniłam za Soton. Tam za bardzo wiało ! :) Najwazniejsze to poznac miasto i miec w nim bliskich... A jeśli tutaj świeci wiecej słońca i to potrafi cieszyć .. czyz to nie jest wtedy to miejsce na ziemi, to nasze ?
[img]http://www.obrazki.info/miniatury/SugarwareZ-253.gif[/img]

[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]

[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
Awatar użytkownika
scotti567
Gość
Kontakt:

czw sty 01, 2009 7:54 pm

"Southampton jest piękne" - dzieki Ewelina2x :)
Nie musi byc tak piekne jak Edynburg (ponoc najlepsze miasto do zycia w uk) , ale pod uwage nie brali pewnie "wieje, leje" :lol:
Jakby nie bylo to oprocz pogody zawsze jest blizej na stary kontynent...
drims
Gość

czw sty 01, 2009 9:47 pm

więc widze ,ze nie jestem sama :D
Tak szczerze mówiac mam duże obawy ,rynek chwiejny a praca jest coraz trudniej dostepna.Po za tym pewnie na początku tez bym się czuła obco -bo nikogo się nie zna i wszystko na nowo trzeba odkryć :?
szukam w głowie rozwiązania ale nie moge go znalezc penie czas wszysko pokaze .
Awatar użytkownika
scotti567
Gość
Kontakt:

czw sty 01, 2009 10:03 pm

drims pisze:więc widze ,ze nie jestem sama :D
Tak szczerze mówiac mam duże obawy ,rynek chwiejny a praca jest coraz trudniej dostepna.Po za tym pewnie na początku tez bym się czuła obco -bo nikogo się nie zna i wszystko na nowo trzeba odkryć :?
szukam w głowie rozwiązania ale nie moge go znalezc penie czas wszysko pokaze .
Sama na pewno nie jestes. Sa jeszcze ludzie, ktorzy przyjezdzaja do uk pierwszy raz w zyciu. My juz mamy pewne doswiadczenie, znamy troche realia i wiemy czego mozna sie spodziewac. Przeciez... "do odwaznych swiat nalezy" i jezeli cos w zyciu nam nie pasuje, to najlepiej to zmienic :D
Wiadomo, ze straci sie przyjaciol, ze wszystko trzeba zaczac od nowa, ale to nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz. :lol:
Awatar użytkownika
lunafly
Bardzo odważny

pt sty 02, 2009 1:32 pm

Kochani :)
Jak to bywa ludzi dużo to i zdań wiele, sama uważam,że Southampton to interesujące miasto, może znużyć co niektórych swoim typowo handlowym charakterem, bo wszak galerii i supermarketów tutaj bez liku, ale jest pięknie położone, stanowi pewnego rodzaju centrum południa i stąd zawsze lepiej wybrać się niemal w każdym kierunku.
Jak wspomnieliście wcześniej do starego kontynentu też tutaj blisko, z pewnością nie może się równać starym i zabytkowym miastom W. Brytanii, wszak zostało zniszczone w czasie II Wojny Światowej ale nadrabia czym innym: otwartością na wielokulturowość, to miasto studenckie, mnogość szpitali wskazuje,że nie jest tutaj nie najgorsza opieka medyczna, nie wspomnę o atrakcyjniejszym położeniu pod wzg. turystycznym.
Owszem jak to w Anglii tutaj też czasem wieje i pada, ale zdecydowanie jest cieplej i z pewnością są większe szanse na słoneczny dzień.
Bywają dni,że nie znoszę tego miasta, zwłaszcza gdy mam przejść przez zatłoczone centrum, gdy wkurza mnie widok rozhisteryzowanych nastolatek biegających półnago po mieście w sobotę wieczorem...
Ale lubię to miasto gdy latem widać przepiękne zachody słońca nad wodą, gdy mogę schować się w zieleni parków miejskich, pobuszować w bibliotece, pójść do ulubionej knajpki na kawę, czy zwyczajnie popatrzeć na bujające się na wodzie jachty przy Ocean Village :)
Dla każdego coś miłego...
Obrazek
ODPOWIEDZ