jak to z ta BR-ka - TAx Cody

Gdzie kupić? Jak znaleźć?... Czyli garść porad na bieżąco !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madziula
Bardzo odważny

sob maja 31, 2008 5:48 pm

Mam pytannie, jak juz wiadomo pracuje w west quay no i papiery tez juz dzis dostalam (umowe mam na mysli) ale mam tez propozycje innej pracy (tez na stale). W "sports world" moge sobie wybierac ile chce godzin tzn najmniej moge 20 a najwiecej 40. Druga praca mialaby by byc na full time 40 godzin czy jezeli podjelabym sie dwoch prac ( nie wiem gdzie bedzie lepiej) i pracowalabym 40 godzin w jednej a w drugiej 20 to czy dostane kod podatkowy 2 BR? Czy beda mi sciagac wysoki podatek za wykonanie i jednej, i drugiej pracy, czy tylko jednej? I jeszcze jedno pytanie,: z racji ze nie mam jeszcze ukonczonych 21 lat mam stawke 4,60 ( paranoja) z czego to wynika? Zastanawiam sie skoro jest tak niska stawka to moze w ogole mnie nie opodatkuja? Niestety wyplate mam miesieczna wiec nie moge jeszcze powiedziec jak jest.
Semper fidelis
Awatar użytkownika
pauli
Zasłużony W Boju

sob maja 31, 2008 9:42 pm

madziula pisze:czy jezeli podjelabym sie dwoch prac ( nie wiem gdzie bedzie lepiej) i pracowalabym 40 godzin w jednej a w drugiej 20 to czy dostane kod podatkowy 2 BR? Czy beda mi sciagac wysoki podatek za wykonanie i jednej, i drugiej pracy, czy tylko jednej?.
Podatek przeciez jest od dochodow a nie przepracowanych godzin, to moze zaraz nie dostaniesz BR...Ale ja sie nie znam...
gg2833495

[img]http://images49.fotosik.pl/33/c0194fb46e7b99ff.jpg[/img]

Everyone is entitled to my opinion.
Awatar użytkownika
madziula
Bardzo odważny

sob maja 31, 2008 9:47 pm

no tutaj najwyrazniej od prac a nie dochodow, bo kiedys jak jeszcze pracowalam przez agencje to zarabialam 262 tyg ale tam sie juz skonczylo zapotrzebowanie wiec zmienilam agencje i pracowalam w sumie 2 dni przez jedna i 2 dni przez druga gdzie nawet 200 nie przekroczylam razem a dostalam br a wczesniej bylo wszystko ok pomimo ze zarabialam wiecej
Semper fidelis
Awatar użytkownika
FISHERMAN
Zasłużony W Boju

sob maja 31, 2008 10:14 pm

A ja mysle ze jest taK
Przyklad
mam 2 prace - A i B

W pracy A zarabiam i place podatek - podatek place taki w jakim progu podatkowym sie znajduje - zalozmy ze zarabiam malo i place ten najnizszy podatek

Teraz mam prace B w ktorej mam identyczna sytuacje

I pracuje sobie tak rok - po roku okazuje sie ze w sumie zarobilem na tyle duzo ze wedlug prawa powinni mi zabrac wyzszy podatek - a zabrali mimo to ten najnizszy.

Mysle ze jesli pracuje sie w 2 miejsach to trzeba ubiegac sie o nowy tax code taki w ktorym beda uwzglednione dochody z 2 prac.

Prosze pamietac ze to co wyzej napsiane to moje przypuszczenie a nie sprawdzone informacje.

Adrian
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator

sob maja 31, 2008 11:23 pm

:) Aby zrozumieć taki BR należy zapoznać się z kilkoma mini zasadami ;)
BR, co oznacza ten skrót
Standardowa ,,basic rate'' oznaczająca, że twoje przychody zostaną naliczone na podstawie aktualnej stawki w tym roku podatkowym,(ale że nie są naliczane, to wynika z tego że np. nie dałeś swojemu nowemu pracodawcy P45) BR jest naliczany ( 20 % w tym roku ) gdy zachodzi podejrzenie, że praca którą wykonujesz jest twoim drugim miejscem dochodu.
trzeba obeznać się co to znaczy P45 :) (mamy tez tych P dużo :] )
A więc P45 to nic jak tylko potwierdzenie dla Revenue, że zmieniliśmy pracę i/lub znaleźliśmy nowe zatrudnienie bez kontynuacji drugiej. P45 oznacza dla HMRC, że zakończyliśmy pracę i że zaczynamy nową i powinniśmy ich o tym poinformować.
Zauważcie, że BR otrzymujemy wtedy gdy zaczynamy pracę w nowej firmie i panie z payroll narzucają taką stawkę gdyż HMRC nie dało im waszego tax codu i to jest wasz obowiązek zadbać o to by był zmieniony...
Co jeśli nie możemy uzyskać P45 ?
Wtedy ( to jest dziwne ) udajemy się do HMRC i tam prosimy o P45 z powiadomieniem, że nie możemy odnaleźć kontaktu z byłym pracodawcą.( że, np zbankrutował)
P45 uzyskujemy na zapytanie. Czyli pracodawca nie ma obowiązku nam go wysyłać jak tylko skończymy pracę. Ale ma obowiązek jeśli o P45 zapytamy/damy mu znac, że potrzebujemy tego.
Jeśli nie mamy P45( np. zgubiliśmy) a chcemy mieć mniejszy podatek to wypełniamy P46. Tutaj można pobrać i wydrukować. Ale powinien Wam to dać wasz pracodawca.

Podstawowym kodem jaki powinniśmy otrzymać to L. A w tym roku L powinno być poprzedzone numerem 543 co oznacza, że jeśli dla przykładu zarabiamy 20,000 Ł rocznie, to 5,439 funtów powinno być odjęte od naszego przychodu, by po tym został nam naliczony podatek dochodowy Ale jeśli taki tax code zostanie pod literką K wtedy już jest inna historia, tak jak i pod codami P, V , Y, T , OT , DO i NT :roll:

Tutaj jest tax calculator wpisujecie sumę i godziny pracy i wychodzi wam ile powinno być naliczone wszystkiego :)

To ja może tak kiedyś siądę i wyjaśnię te tax cody :) i ta całą payroll procedurę...

Ten BR chyba wyjaśniłam ;)
[img]http://www.obrazki.info/miniatury/SugarwareZ-253.gif[/img]

[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]

[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
Awatar użytkownika
madziula
Bardzo odważny

ndz cze 01, 2008 9:40 pm

dzieki Ewcia za info, z checia sie czegos nowego dowiem takze jesli bedziesz miala czasu i chcei to mozesz smialo o payroll-u nawijac :wink:

ale nie bardzo wciaz rozumiem czy jesli bede pracowala 4 godziny w jednej i 4 godz w drugiej dziennie i miala te dwie na raz prace czy grozi mi br? Bo jak napisalas musze dostraczyc P45 ale P 45 dostarcza sie kiedy sie konczy zatrudnienie dla danej firmy no a w moim przypadku bym nie konczyla.
Ostatnio zmieniony ndz cze 01, 2008 10:35 pm przez madziula, łącznie zmieniany 1 raz.
Semper fidelis
Awatar użytkownika
madziula
Bardzo odważny

ndz cze 01, 2008 10:22 pm

wiesz Adrian roznie to moze byc, kurde nie wiem co teraz robic...
Semper fidelis
Awatar użytkownika
madziula
Bardzo odważny

ndz cze 01, 2008 10:26 pm

Ewcia fajny ten tax calculator, ale mam zabawe teraz :wink:
Semper fidelis
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator

ndz cze 01, 2008 10:49 pm

aaa z tego co słyszałam w pracy w której będziesz pracować więcej godzin powinnaś mieć normalny podatek a w tej drugiej BR. Może też tak być że dostaniesz BR w 2 i wtedy Revanue decyduje o tym na która nałoży BR. Może też tak być ze w żadnej BR nie dostaniesz... ale później będzie bolalo przy rozliczeniu.

Awatar użytkownika
madziula
Bardzo odważny

wt cze 03, 2008 7:49 am

aha o kurcze, ciezki orzech do zgryznienia, coz zrobie tak najwyzej tydzien ze popracuje przez dwie i szybko z jednej zrezygnuje.
Semper fidelis
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator

pt wrz 12, 2008 8:09 pm

Dobra wiadomość.
Od 7 września zostaje powiększona kwota wolna od podatku z 5435 do 6035. Czyli od następnego tygodnia na naszym pay slipie kod podatkowy powinien być taki - 603L i oczywiście płacimy mniej podatku.

Salut ! :)

Awatar użytkownika
ANECZKA25
Administrator

sob wrz 13, 2008 12:08 pm

Wiecej informacji o zmianie na stronie Revenue:
http://www.hmrc.gov.uk/employers/epa-understanding.htm

Z tego, co mozna przeczytac, bedzie wyrownanie od 6 kwietnia tego roku (06/04/2008).

Oto jak oszczedzimy na podatku:

"The changes take effect from the first pay day on or after 7 September and equate to a tax saving of approximately £120 over the course of the tax year. If your September pay day is on or after 7 September, you will pay up to £60 less tax that month. If you’re paid monthly and your September pay day was before 7 September, you will pay up to £70 less tax in October. How much your tax reduces will depend on how much you’ve paid already – and in some cases you might get a repayment as part of your pay.

After this if you’re paid monthly you will pay up to £10 a month less tax and if you’re paid weekly you will pay up to £2.30 less tax. (The actual figures will depend on your income.)"

Pozdrowienia!

A
---Wonderful girl. Either I'm going to kill her or I'm beginning to like her---
ODPOWIEDZ