potrzebuje porady na temat mieszkania

Gdzie kupić? Jak znaleźć?... Czyli garść porad na bieżąco !
ODPOWIEDZ
Ewela79
Gość

wt sie 05, 2008 12:38 pm

Witam wszystkich,
od kilku dni przegladam ta strone i musze pprzyznac, ze pomogla odpowiedziec na wiele nurtujacych mnie pytan - za to dziekuje. Mieszkamy i pracujemy z mezem w UK, a dokladnie w Szkocji juz 4 lata. Postanowilismy sie przeniesc w koncu do miasta, jak najblizej, wybralismy Sothampton. Nasz problem polega na tym, ze mamy do Southampton ponad 500mil, a chcemy sie przeprowadzic w drugiej polowie wrzesnia. chcielibysmy prosic o porade na temat:

1. W ktorych dzielnicach szukac mieszkania (poszukujemy 1bed flat, umeblowane, w spokojnej okolicy i w niedaleko do glownych punktow miasta), a ktore kategorycznie odradzacie?

2. Ktora z agencji poszukujacych mieszkania mozecie nam polecic, nie mamy problemu z porozumiewaniem sie po angielsku, wiec nie jest dla nas wazne czy bedzie to polska czy angielska agencja (zdazylam juz troche poszukac na ten temat - jest ich kilka i nie wiemy, ktora z nich jest pewna). Jest to dla nas wazne, ze wzgledu na odleglosc. Nie mamy mozliwosci szukac na miejscu.

3. Do tej pory mieszkalismy w "akomodacji", wiec nie bardzo orientujemy sie co do oplat za mieszkanie. Czy mozecie nam przyblizyc ceny (jaki tax, w ktorej dzielnicy, ile mniej wiecej -miesiecznie, mozemy spodziewac sie za prad, gaz, wode, itp). zalozylismy ze wynajem mieszkania wraz z oplatami bedzie nas kosztowal £600-650 miesiecznie, czy wg Was jest to realne?

Bedziemy wdzieczni za kazda porade, z gory dziekujemy - znudzeni Szkocja
Awatar użytkownika
ANECZKA25
Administrator

wt sie 05, 2008 2:44 pm

Witaj Ewela:-)
Troche skomplikowane pytania, ale postaram sie odpowiedziec na tyle ile wiem.
a) osobiscie nie polecalabym dzielnic takkich jak: St. Mary's (Northam)Shirley Warren, Thornhill, Weston, Sholing, czesciowo Maybush... Natomiast polecalabym: Shirley, Bitterne Village, Highfield, Portswood, Banister Park, Bassett (niektore z nich sa dosyc drogie, ale za to ciszej i jakby bezpieczniej;-)) Ocean Village,ktore jest nad sama woda jest bardzo drogie, no i ruch drogowy z miasta mozna uslyszec, poza tym to apartamenty w wiekszosci.
b) Jezeli chodzi o agencje, ja wynajmowalam tylko raz u the Home Agency (byli ok, ale nic szczegolnego). Wiem, ze Enfields dostaje co chwile nagrody za swietny customer service, ale sama nie wynajmowalam.
c) Jezeli chodzi o council tax to jest on uzalezniony od wielkosci mieszkania/domu. dzieli sie na 'Band'y'. Tutaj mozesz sprawdzic szczegoly http://www.southampton.gov.uk/benefits/ ... 2008.asp#0 zawsze warto sie zapytac w Agency wyjnmujacej, do jakiego 'band' nalezy dana posiadlosc, wtedy bedziesz wiedziala ile placisz council tax.
Ceny wynajmu zaleza od roznych faktorow: dzielnica, wielkosc domu, stan domu itp itd. Podejrzewam ze 1 bed mozecie sie zmiescic w cytowanej sumie 650. Warto popatrzec na ogloszenia:

Tutaj przykladowo wyszukiwarka posiadlosciw Southampton:
http://www.findaproperty.com/searchresu ... =1&al=0662

Pozdrawiam

A
---Wonderful girl. Either I'm going to kill her or I'm beginning to like her---
Awatar użytkownika
madziula
Bardzo odważny

wt sie 05, 2008 6:26 pm

Zdecydowanie odradzam St Mary's a w szczególności znanej Derby rd, tak jak moja poprzedniczka, polecam natomiast Bitterne Park jest tu bardzo uroczo, sa polskie sklepy itd. Najlepsza agencje na ktora ja natrafiłam jest tennant link na london rd http://www.crestnicholson.com/TheQuadra ... 1Qod2Xhnqw
Semper fidelis
Ewela79
Gość

śr sie 06, 2008 12:14 pm

bardzo dziekuje za szybka odpowiedz, ciesze sie ze istnieje taka strona, rozpoczynam poszukiwanie :D
Awatar użytkownika
Kris
Bardzo odważny

ndz sie 10, 2008 12:22 am

Hej Ewela, witamy na forum :)

Ja chcialbym kilka zdan dodac do wypowiedzi Aneczki.
Pierwsza sprawa, jesli chodzi o wybor lokalizacji - gdzie bedziecie pracowac ? Czy dysponujecie (a podejrzewam, ze tak) samochodem. Moze jako kierowca posluze pomoca zamieszczajac mapke Southampton z zaznaczonymi na niej obszarami, na ktorych mozna spotkac utrudnienia w ruchu pojazdow (roboty drogowe lub zwykle korki).
Obrazek
Na czerwono zaznaczylem roboty drogowe, a na niebiesko korki w godzinach 16:00-17:30, o ktorych wiem z autopsji. Wiecej informacji mozna znalezc wpisujac "roadworks in Southampton" w Google i wybierajac pierwszy link od gory.

Osobiscie szukalem mieszkania w Southampton korzystajac z wielu stron internetowych i agencji, ale doszedlem do wniosku, ze najlepiej jest wynajmowac u prywatnego Landlorda. Jak wiadomo o dobrego Landlorda dzisiaj ciezko (nie tylko w Southampton), wiec moge podac Ci kilka numerow telefonow do Landlordow, z ktorymi mialem stycznosc i ktorych moge szczerze polecic.

Pozdr. KriS
[img]http://img256.imageshack.us/img256/3926/sig2pk.jpg[/img]
ODPOWIEDZ