Wirus Covid może przebywać w niektórych gotowych do spożycia artykułach spożywczych przez kilka dni, potwierdzili brytyjscy eksperci.
Naukowcy przeprowadzili testy dla Food Standards Agency (FSA), celowo umieszczając wirusa na opakowaniach i produktach spożywczych, w tym owocach, ciastach i napojach butelkowanych.
Wybrali przedmioty, które ludzie mogliby wkładać do ust bez gotowania i mycia.
Mówią, że ryzyko dla konsumentów pozostaje bardzo niskie.
Ich raport mówi, że należy zauważyć, że „żywność i opakowania rozpatrywane jako część tego badania zostały sztucznie zaszczepione Sars-Cov-2 i dlatego nie odzwierciedlają poziomów skażenia występujących na tych produktach w sprzedaży detalicznej, a niższy poziom skażenia będzie wymagał mniej czasu na spadek do niewykrywalnych poziomów”.
W przypadku większości testowanych produktów spożywczych nastąpił „znaczący spadek” poziomu wirusa w ciągu pierwszych 24 godzin.
Jednak w niektórych przypadkach ślady przetrwały około tygodnia, jak stwierdził zespół z University of Southampton.
Naukowcy dodają jednak, że kupujący nie muszą podejmować dodatkowych środków ostrożności podczas obchodzenia się z żywnością – poza myciem rąk przed przygotowaniem i jedzeniem oraz płukaniem świeżych produktów, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia z powierzchni.