Start Polecane Według ekspertów to supermarkety ponoszą winę za brak warzyw na półkach

Według ekspertów to supermarkety ponoszą winę za brak warzyw na półkach

593
Photo by Sandie Clarke on Unsplash

Rządowy ekspert ds. żywności i współzałożyciel sieci LEON Henry Dimbleby ocenił, iż to supermarkety – a konkretnie 'ich toksyczna kultura’ – odpowiadają za obecne problemy zaopatrzeniowe w kraju. Jego zdaniem, problem powtórzy się w przyszłości, jeśli nie dojdzie do znaczących zmian w polityce sklepów.

Zdaniem eksperta, sytuacja powstała na skutek tego, iż „supermarkety i dostawcy regularnie podpisują długoterminowe umowy, które nie przewidują zmiany w cenach”. O ile powyższe rozwiązanie daje pewnego rodzaju stabilność na rynkach, o tyle w razie nieprzewidzianych problemów zakłóca ono całą logistykę.

„Jeśli jakiegoś towaru zaczyna brakować, dostawcy wolą sprzedać go w innych częściach Europy, ponieważ w Wielkiej Brytanii dostaną za niego taką samą stawkę jak wcześniej” – podkreślił Henry Dimbleby.

W ostatnich tygodniach w brytyjskich sklepach brakuje wielu świeżych warzyw, w tym pomidorów, papryki i ogórków. Oficjalnym powodem są ekstremalne zjawiska pogodowe w północnej Afryce i Hiszpanii.