Producenci mięsa w Wielkiej Brytanii twierdzą, że zmagają się z rosnącymi problemami związanymi z brakiem pracowników, ale także rosnącymi cenami dwutlenku węgla, który jest potrzebny do mrożenia żywności.
Wzrost cen gazu spowodował zamknięcie dwóch dużych zakładów produkujących nawozy w obszarze Teesside i hrabstwie Cheshire, które dostarczają CO2 produkowany jako produkt uboczny do przemysłu spożywczego. Gaz ten jest niezbędny w systemach chłodniczych wykorzystywanych do przechowywania mrożonej żywności, co prawdopodobnie dotkliwie wpłynie na ten sektor. Przedłuża on również okres przydatności produktów do spożycia i jest wykorzystywany podczas uboju zwierząt.
Specjaliści z branży ostrzegają, że braki mogą mieć wpływ na zaopatrzenie w mięso supermarketów już w przyszłym tygodniu. Zdaniem właścicieli firm Bernard Matthews i 2 Sisters Food Group, problem ten, w połączeniu z brakiem pracowników, wpłynie na produkcję i może spowodować, że przemysł „znajdzie się na krawędzi”.