Start Polecane Mieszkańcy Southampton wyrzucają ponad 300 kg odpadów na osobę rocznie

Mieszkańcy Southampton wyrzucają ponad 300 kg odpadów na osobę rocznie

375
0

Z najnowszych danych wynika, że mieszkańcy Southampton wytwarzają ponad 300 kg odpadów rocznie.

Dane Departamentu Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich pokazują, że Rada Miasta Southampton zebrała 340,5 kg odpadów domowych z okolicznych domów na osobę w latach 2019-20 – choć było to 44,6 kg mniej niż pięć lat wcześniej. Ilość odpadów wyprodukowanych przez każdego mieszkańca w zeszłym roku jest większa niż trzy pralki.

Organizacja charytatywna Keep Britain Tidy stwierdziła, że ​​istnieje „pilna potrzeba” całkowitej zmiany podejścia do zbierania i usuwania odpadów, z większą odpowiedzialnością producentów za zmniejszenie ilości opakowań.

Spośród odpadów zebranych z domów w Southampton 29,3% trafiło do ponownego wykorzystania, recyklingu lub kompostowania – pięć lat temu odsetek ten wynosił 26,1%.

To znacznie poniżej wskaźnika na południowym wschodzie, gdzie 47,6% odpadów z gospodarstw domowych zostało przekazanych do recyklingu lub ponownego wykorzystania w latach 2019-20.

Allison Ogden-Newton, dyrektor generalny Keep Britain Tidy, powiedziała: „Wskaźniki recyklingu utknęły w martwym punkcie od dekady.” „Jest nadzieja, że ​​w ustawie o ochronie środowiska rzeczywiście zostaną wprowadzone kluczowe środki nakreślone w rządowej strategii w zakresie zasobów i odpadów.” „Obejmują one Rozszerzoną Odpowiedzialność Producenta, System Zwrotu Kaucji za pojemniki na napoje i konsekwentne zbieranie odpadów do recyklingu, w tym odpadów żywnościowych, które, jeśli do nich dojdą, będą miały znaczenie i doprowadzą nas tam, gdzie powinniśmy być pod względem naszych obecnych celów.”

„Jeśli poprzez wprowadzenie tych środków możemy radykalnie zmniejszyć ilość opakowań trafiających na rynek, zachęcić do wielokrotnego napełniania pojemników i nalegać, aby wszystkie opakowania jednorazowego użytku były w 100% nadające się do recyklingu w obiegu zamkniętym, konsekwentnie na terenie całego kraju, to wtedy i tylko wtedy, osiągniemy nasze cele i naprawimy system, który obecnie prowadzi donikąd.”

Allison Ogden-Newton dodała, że ​​przy marnowaniu jednej trzeciej wyprodukowanej żywności istnieje również pilna potrzeba ograniczenia tego rodzaju marnotrawstwa. „Zapewnienie młodym ludziom nauki gotowania i doceniania żywności jest jednym z aspektów edukacyjnych. Ponadto musimy zakończyć promocje w sklepach, które zachęcają nas do kupowania więcej niż potrzebujemy” – dodała.

PoprzedniMet Office wydało żółte ostrzeżenie pogodowe dla Anglii i Walii
NastępnyKatalizatory i tablice rejestracyjne skradzione po serii kradzieży w mieście