Start Polecane Kwas foliowy będzie dodawany do mąki w UK, aby zapobiec wadom wrodzonym

Kwas foliowy będzie dodawany do mąki w UK, aby zapobiec wadom wrodzonym

307
0

Rząd ogłosił, że kwas foliowy ma być dodany do mąki w Wielkiej Brytanii, aby zapobiec wadom wrodzonym kręgosłupa u niemowląt.

Kobietom zaleca się przyjmowanie witaminy B – która może chronić przed rozszczepem kręgosłupa u nienarodzonych dzieci – przed i w trakcie ciąży, ale wiele z nich tego nie robi. Uważa się, że dodanie kwasu foliowego do mąki może zapobiec nawet 200 wadom wrodzonym rocznie.

Nowe przepisy będą miały zastosowanie tylko do niepełnej mąki pszennej, z wyłączeniem żywności bezglutenowej i mąki pełnoziarnistej. Obowiązkowe fortyfikacje – w sprawie których rząd przeprowadził konsultacje społeczne w 2019 r. – sprawią, że wszyscy, którzy jedzą pokarmy takie jak chleb, otrzymają więcej kwasu foliowego w swojej diecie.

Wady cewy nerwowej, takie jak rozszczep kręgosłupa (nieprawidłowy rozwój kręgosłupa) i bezmózgowie, stan ograniczający życie, który wpływa na mózg, dotykają około 1000 ciąż rocznie w Wielkiej Brytanii. Wiele dzieci, u których zdiagnozowano rozszczep kręgosłupa, przeżywa dorosłość, ale będzie cierpieć z powodu upośledzenia na całe życie.

Kobietom zaleca się przyjmowanie 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie przez co najmniej miesiąc przed poczęciem i do 12. tygodnia ciąży. Jednak około połowa ciąż jest nieplanowana, a kobiety nie zawsze są świadome, że powinny przyjmować suplement – ​​lub o tym zapominają.

Kwas foliowy dodawany jest do mąki w ponad 80 krajach – a kiedy w Australii dodawano go do chleba, wady cewy nerwowej spadły o 14%. Jednak wcześniej pojawiły się obawy, że obowiązkowe wzbogacanie może mieć niezamierzone skutki zdrowotne, takie jak maskowanie niedoboru witaminy B12 lub zwiększanie ryzyka raka okrężnicy.

Obawy te spowodowały, że Agencja Standardów Żywności odradzała obowiązkowe fortyfikowanie w 2002 roku. Jednak niezależny rządowy organ doradczy – Naukowy Komitet Doradczy ds. Żywienia – ogłosił, że obawy te nie są poparte dowodami. Od II wojny światowej niepełna mąka w Wielkiej Brytanii jest wzbogacana żelazem, wapniem i dwiema innymi witaminami z grupy B – tiaminą i niacyną.

PoprzedniWzrost cen gazu: rząd rozważa pożyczki dla firm energetycznych
NastępnyTrzy samochody zniszczone przez pożar na parkingu w Southampton