Z danych organizacji charytatywnej WRAP wynika, że gospodarstwa domowe w największym stopniu przyczyniają się do marnowania żywności w Wielkiej Brytanii.
Gospodarstwa domowe odpowiadają za rekordowe 70 procent wyrzucanego jedzenia. Stanowi to równowartość ośmiu posiłków tygodniowo. Takie marnowanie jedzenia wpływa negatywnie na zmiany klimatu, a w obliczu kryzysu związanego z rosnącymi kosztami życia, jest to po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Jak podkreślono, rocznie z domów wyrzucanych jest w sumie 6,6 mln ton w pełni zdatnej do spożycia żywności. Dane przytoczono przy okazji rozpoczęcia przez organizację WRAP kampanii „Love Food, Hate Waste”, która zwraca uwagę na ten problem.
Działacze chcą teraz zachęcić ludzi w całym kraju do ograniczenia zjawiska marnowania żywności i zwiększenia pomocy w walce ze zmianami klimatycznymi.
Całkowita ilość odpadów spożywczych pochodzących z domów w Wielkiej Brytanii odpowiada za prawie 25 milionów ton emisji CO2, co stanowi równowartość 5,4 procent wszystkich emisji Wielkiej Brytanii.