Rozmowy o wierze i nie tylko...

Czyli groch z kapustą.
Wszystko co nie pasuje do innych działów.
Undercover
Nowicjusz

czw mar 04, 2010 9:39 pm

Chcialam Was zapytac o Wasze doswiadczenia i spostrzezenia na temat polskich ksiezy w Southampton.
Ja w lutym wzielam udzial (podobnie jak ok. 100 innych osob) w naukach przedmalzenskich organizowanych przez ksiedza Wojciecha i bylam w lekkim szoku, jak się dowiedzialam, ze za obowiazkowy wpis do parafii i nauki trzeba zaplacic 60 funtow od pary.
Dzwonilam do Polskiej Misji Katolickiej w Londynie i byli tam bardzo zdziwieni tym faktem, bo podobno w zadnej innej polskiej parafii nie jest pobierana oplata za przystapienie do niej ani za nauki (pobierane jest jedynie 20 funtow za spisanie protokolu, chyba ze ktos ma trudna sytuacje finansowa to nie placi nic, ksiadz z Southampton podobno za spisanie protokolu pobiera jeszcze dodatkowa oplate).
Na podstawie moich, niezbyt ciekawych doswiadczen, chcialam doradzic; jeśli zamierzacie wziasc slub najlepiej naukami zainteresowac się troche wczesniej żeby nie musiec ich zalatwiac w pospiechu i przez to niepotrzebnie placic.
Choc trudno w to uwierzyc wiekszosc z nas w ogole nie musi isc na nauki ponieważ były one elementem nauki religii w szkole sredniej, warto poszukac starych swiadectw i zaswiadczen
Można zapisac się na nauki w Polsce, sa bezplatne, niestety trwaja one troche dluzej niż w Anglii i niestety nie każdy może przeznaczyc urlop na to
Można sprobowac uczestniczyc w naukach w innej polskiej parafii w Anglii, gdzie nauki sa bezplatne lub placi się tylko za poczestunek
Angielskie koscioly również oferuja nauki (w jezyku angielskim), np. kosciol na Avenue. Koszt takiego kursu jeśli nie należy się do parafii to 40 funtow od pary, po przystapieniu do parafii (bezplatnym) jest mniej, ale nie wiem dokladnie ile. Najblizszy taki kurs jest w sobote 5 czerwca i trwa kilka godzin (idealne dla osob które pracuja na zmiany w tygodniu)
A już na pewno nie dajcie się nabrac na spisanie protokolu w Anglii, nie dosc ze slono kosztuje (w Polsce za darmo) to jeszcze cala procedura trwa co najmniej 6 miesiecy i jest duza szansa ze dokumenty się zgubia bo sa wysylane najpierw do PMK do Londynu, pozniej do biskupa w Polsce a na koniec do pafafii gdzie ma się odbyc slub.
Az trudno mi uwierzyc, ze bylam jedyna osoba, która zadzwonila do Polskiej Misji Katolickiej (rozmawialam z Ksiedzem Rektorem) w sprawie oplat, które sa pobierane przez polskiego ksiedza czy to za wpis do parafii, nauki przedmalzenskie, chrzty czy zaswiadczenia do szkoly katolickiej nie wspominajac już nawet o udzielaniu slubow, które podobno kosztuja fortune.
Undercover
---------------------------
"Just because you can, it doesn't mean you should"

MY NIE IMIGRUJEMY, MY KOLONIZUJEMY
Natenczas
Zaczyna Działać

pt mar 05, 2010 6:55 am

Hi.

Mysle, ze jestem w stanie rozwiazac Twoj problem.
Wszystko to co musisz zrobic to zamieszkac z Twoim partnerem i poznac go. Musicie sie poznac nawzajem.
On musi sprawdzic, ze potrafisz dba o dom co bedzie sugerowac, ze bedziesz dobra matka, a Ty musisz sprawdzic, czy on bedzie dobrym ojcem, czy nie jest leniwy, strachliwy ani alkoholik.
Do tego potrzebujecie czasu. Nawet wybor filmu w kinie da ci ciekawy obraz jego osobowosci.
Jak czesto bedzie Cie zabieral w fajne miejsca a gdy bedziesz w zagrozeniu stanie po mesku w Twojej obronie. Ale tez gdy bedzie Ci smutno, przytuli.

Kobieto, tego nie nauczysz sie od kogos kto NIE PRZYTULAL nigdy kobiety, kto nigdy nie opierdolil taxowkarza za to ze wjechal w kaluze, ktora cie ochlapala.
Ten pan "w czarnym" nie bedzie cie tego uczyl, bo on - zapewniam Cie z pewna swiadomoscia - interesuje sie TYLKO Twoja pochwa.
Nie porozmawiacie zatem o finansach domowych czy o urzedach i instytucjach pomocy rodzienie. Nie porozmawiacie o dobrych przedszkolach i szkolach dla Waszych pociech. Nie. Bedziecie rozmawiac o Twojej pochwie. O tym jak ona dziala - oczywiscie nie bedzie ta wiedza podparta badaniami ani zaawansowana anatomia. Jesli interesuja Cie anatomiczne procesy zachodzace wewnatrz Ciebie zagladnij na Internet, lecz goraca zachecam jednak aby udac sie do specjalisty.

Jesli czujesz, ze potrzebujesz przygotowania przedmalzenskiego zapytaj ludzi starszych, poczytaj miesieczniki o wychowywaniu dzieci.
Ale jesli dalej upierasz sie ze musisz isc do kosciola zaplacic za nauke, to sa dwie sprawy o ktorych musisz wiedziec. Sa nimi wlasnie MUSISZ oraz ZAPLACIC.

Ludzkosc istnieje z powodzeniem tysiace lat i zapewnam Cie ze w jej historii nigdzie dotad nie bylo owego "musisz" oraz "zaplacic", gdy chodzilo o Twoje dobro, chyba ze byla to tyrania.
Hoist the colours.
Undercover
Nowicjusz

pt mar 05, 2010 1:22 pm

Chyba powyzsza osoba nie zrozumiala glownego watku- nauki a wlasciwie tylko papier ze sie je odbylo jest potrzebny aby dostac slub w kosciele....

Moja wypowiedz zostala umieszczona tylko po to zeby inni nie popelnili tego samego bledu co ja, jesli choc jednej osobie sie przyda to bedzie OK :D
Undercover

Natenczas
Zaczyna Działać

pt mar 05, 2010 2:11 pm

Dalej chcesz nalezec do kosciola ktory potrzebuje papier?
Czy tyle zachodu aby zalatwic papier to nie koscielna obluda i megalomania?
Czy naprawde sadzisz ze w UK ktokolwiek zainteresuje sie naukami przedmalzenskimi?
Nasze spoleczenstwo stalo sie wolne kiedy zrozumialo jak wyglada zycie na zachodzie, ale milo ze jeszcze istnieja osoby jak Ty, bo ktos musi podtrzymywac archaiczna biurokracje koscielna.
Napisz lepiej gdzie zalatwic fajny lokal na impreze po slubie cywilnym oraz oplaty panstwowe.
Zaznaczam ze nie jestem wrogiem religii i sam jestem wierzacy w Boga ale nie w stolice Piotrowa.
Uwazam, ze stolica Piotrowa zabila golymi rekoma prawdziwa religie w Jezusa, Magdalene i przyjaciol w celach marketingowych.

10te przykazanie: "ani zadnej rzeczy ktora jego jest" - od 20 lat doszukuje sie tu sensu i skladni :)
Hoist the colours.
Undercover
Nowicjusz

pt mar 05, 2010 6:36 pm

Czy naprawde sadze ze w UK ktokolwiek zainteresuje sie naukami przedmalzenskimi?

Coz w Southampton w miesiacu lutym interesowalo sie 100 Polakow bo tyle bylo na kursie, a nauki sa organizowane 3 razy w roku. Na angielskich nie brakuje chetnych rowniez.

Tak w ogole to Natenczas sobie zarty robi bo fajne te wypowiedzi? :D
Serio, nie nabijam sie.

Pozdrawiam wszystkich i Natenczas tez :D

Bez odbioru
Undercover

Awatar użytkownika
lunafly
Bardzo odważny

sob mar 06, 2010 8:34 pm

Hejka, ja z pewnoscia naleze do osob zainteresowanych ta kwestia, za rok planujemy slub, niestety potwierdziles jak dotad krazace plotki o pobieraniu za nauki oplaty- zdzierstwo!!!!!
Dlatego tez jesli sie uda to z pewnoscia bede rozmawiala z moim znajomym ksiedzem o naukach przedmalzenskich, sa na to sposoby...mianowicie skype,a papier moze byc wyrobiony jak nalezy, mysle ze moj proboszcz z polskiej parafii nie bedzie mial nic przeciwko temu zwazywszy,ze to powazana osoba i szanowana w kregach koscielnych- mowa oczywiscie o moim znajomym.
Oburza mnie to,ze ksieza korzystaja na niewiedzy mlodych, nie wspomne o tym,ze w swietle zapisow prawa kanonicznego sakrament malzenstwa udzielaja sobie sami malzonkowie w obecnosci swiadkow i ksiadz jest tutaj rowniez swiadkiem i osoba posredniczaca...
Mysle,ze Twoj post da wielu ludziom do myslenia i najpierw zastanowia sie jakie kroki podjac zanim zawra sakrament malzenstwa, ciesze sie ,ze jednak sa tacy ludzie jak Ty, ktorzy nie przyjmuja rzeczywistosci takiej jak jest, tylko pokazuja ,ze moze byc inaczej...wielkie dzieki :)
Obrazek
Awatar użytkownika
thyrfing
Bardzo odważny

ndz mar 07, 2010 9:07 am

Undercover pisze: Ja w lutym wzielam udzial (podobnie jak ok. 100 innych osob) w naukach przedmalzenskich organizowanych przez ksiedza Wojciecha i bylam w lekkim szoku, jak się dowiedzialam, ze za obowiazkowy wpis do parafii i nauki trzeba zaplacic 60 funtow od pary.
ogranicze sie jedynie do tej kwestii

To naprawde niesamowite , jakim prawem pasterze ( jak mawiaja o sobie ) strzyga swoje owce ( to wy )
Prosze szanownych potencjalnych małżonkow o nieco wyobrazni , kazda usluga kosztuje , jak jestem w bledzie to niech mnie ktos poprawi .Idac do fryzjera , prostytutki czy xiedza uiszczamy oplate ktora dla pobierajacego jest zrodlem utrzymania siebie ,ewentualnie wspieramy cos co wg. nas wydaje sie sluszne i konieczne .
Czy wiecie ile zachodu i jakich poteznych zaklec musi uzyc xiadz , aby przywolac Jahwe i to jeszcze w 3 osobach przed wasz ołtarz ????
To nic w porownaniu np. do wymienionych wczesniej profesji . Taki fryzjer machnie kilka razy nozycami , psiknie jakas farba , wsadzi leb pod lampe i kasuje was drogie panie do 100 lekko.Prostytutka rozlozy nogi i ma wiecej od rzeczonego szamana ..... i co , zal wam tych pieniedzy hipokryci ????
Katolicyzm w wydaniu naszych rodakow jest plytki jak kaluza po wiosennym kapusniaczku , odwoluje sie jedynie do tradycji majac w glebokim powazaniu wszystkie inne aspekty wynikajace z przynaleznosci do danej grupy .Kiedy sobie to w koncu uswiadomicie drodzy potencjalni kolekcjonerzy sakramentow ?????
Awatar użytkownika
lunafly
Bardzo odważny

ndz mar 07, 2010 10:50 pm

Ha,ha,ha az mi sie pisac nie chce na te Twoje cyniczne i ateistyczne w tresci wywody...
Obrazek
Awatar użytkownika
thyrfing
Bardzo odważny

pn mar 08, 2010 10:39 am

Ja sie nie smialem piszac ten tekst , ateizmu tez tam nie zauwazylem do cynizmu sie przyznaje . Poprostu droga Lunko ciezko mi przechodzi przez mysl iz ludzie sa az tak naiwni , wydaje im sie ze dostana cos za darmoche .Za wszystko trzeba plaic , cennik obowiazuje nie od dzisiaj a Ciebie lub kolezanke nikt nie ciagnie za wlosy do kosciola . Ide bo chce lub tak wypada, badz tradycja zobowiazuje (niepotrzebne skreslic)
Awatar użytkownika
eczajkowska
Nowicjusz

sob mar 13, 2010 5:28 pm

Ludzie,ale nie zbaczajcie z tematu.Zaczęliście o naukach a kończycie na aspektach wiary.Napisze Wam jak wyglądała moja przygoda z naukami przedmałżeńskimi.Około 4 lata temu także razem z mężem postanowiliśmy zrobic nauki w UK. w polskim koŚciele na Avenue.Przymierzaliśmy się do nich kilka razy aż w końcu decyzja zapadła.Do Ślubu zostało 7-8 miesięcy wiec najwyższy czas.Proboszczem jeszcze wtedy był Kościółek.Zostaliśmy z mężem po mszy zeby się dowiedziec szczegółów.A tu niespodzianka...na nasze pytanie kiedy możemy odbyc nauki jaki jest koszt itd.ksiądz zapytał kiedy ślub My ze wrzesień a on na to ze to poł roku jeszcze i ze .cytuje słowa.....ŁEEE DO WRZEŚNIA TO JESZCZE 3 RAZY KONIEC ŚWIATA MOZE BYC. i tak nas zostawił w tym przedsionku odwrócił się i sobie poszedł.Ja zamarłam,popatrzyłam na męza on na mnie wzruszylismy ramionami,i to był dzien w którym zrozumiałam ze nauki zrobimy w Polsce.Za niedługo jechalismy na urlop,spotkalismy sie z jednym młodym ksiedzem u nas z parafii.Poszlismy na plebanie powiedzielismy ze mieszkamy w UK slub ma byc w Polsce.Kazwł nam przyjsc w wtorek i czwartek mial wtedy dyzur na plebani.Prowadził w tym czasie juz nauki z grupa ale my nie mielismy czasu zeby byc w Polsce 3 tyg.Spotkalismy sie z nim 2 razy pomógł załatwic wszystko.Bylismy mile zaskoczeni bo poswiecił nam swój wolny czas a nie musiał.Mógł nas zbyc tak jak Kościołek.Co było najzabawniejsze ze nauki mielismy juz zrobione tylko jakos 3 miesiące przed trzeba było dac na zapowiedzi.Miała tego dopilnowac teściowa.Okazało się ze samo tego dopilnowal.Byliśmy tak mile zaskoczeni jak nas potraktował ze zdecydowaliśmy ze chcemy by nam udzielił slubu.I to była strzał w 10.Nie było sztywno na tej mszy tylko troche żartobliwie;)Bylismy bardzo zadowoleni z tej częscie koscielnej.
Tak wiec namawiam zeby się zdecydowac na nauki nieco wczesniej i zrobic je sobie np.w czasie urlopu w Polsce.

A co do księży to nie każdy ksiądz jest księżem z powołania.A tak przeliczając zarobione pieniądze na tych naukach to;
100 osób czyli 50 par.Od pary 60F
Czyli 3.00tysiaki Nauki są 3 razy w roku
3.000*3=9.000f rocznie z nauk .a gdzie pensja???
Pamietam jakim autem jedzdził Ks.S wymienionego przez dziewczyne która zaczeła ten temat a jakim jeżdzi teraz .Pozdrawiam ;D
Awatar użytkownika
lunafly
Bardzo odważny

sob mar 13, 2010 8:27 pm

Tak wlasnie planujemy, mam znajomego ksiedza w Polsce, ktory nie bedzie robil klopotow a i z nauk faktycznie wyniesiemy duzo a nie inni nam wyniosa...jakkolwiek to brzmi :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
thyrfing
Bardzo odważny

ndz mar 14, 2010 10:24 pm

Pamietam jakim autem jedzdził Ks.S wymienionego przez dziewczyne która zaczeła ten temat a jakim jeżdzi teraz .Pozdrawiam ;D
Stane w obronie Xiedza a co mi tam i tak do piekla nie pojde bo z wiadomych mi przyczyn ono nie istnieje .
A wiec sakrament malzenstwa szanowna E.Czajkowska pobieramy z jakiegos konkretnego powodu ? Z tego co pamietam to przybliza on Was do tajemnicy religii ktora wyznajecie .Hmmmm .... z tego co sie orientuje to 4 grzechem glownym jest zazdrosc , tak ? I tu sie pytam Pani E.Czajkowska , gdzie PAni byla podczas wczesniejszych sakramentow , na wagarach ?Choc moze Xsiadz dowcipnis-magiczna rozdzka zapomnial powtorzyc o tak waznej rzeczy z mitologi chrzescijanskiej ? .Chcial sprawe tak szybko rozegrac , aby przypadkiem jakis dorobkiewicz z wyspy go nie wyprzedzil . Wiecie co , szanuje te wasze absurdy ale obnoszenie sie z tym bigotem i blichtrem to totalna kompromitacja .
Awatar użytkownika
eczajkowska
Nowicjusz

ndz mar 14, 2010 11:00 pm

Twoje głupawe wypowiedzi są totalna komptomitacją.
Zastanów się czasami o czym piszesz i czy to ma jakiś sens.....
Żal..jak się to czyta!!!
Współczuje;(
...ŻYJ TAK, ABY PO TWOJEJ ŚMIERCI KUMPLE SIĘ NUDZILI...
doroska
Nowicjusz

wt mar 16, 2010 10:14 pm

Thyrfing dobrze piszesz ale chyba nie jestes naiwna i nie sadzisz, ze ktos cie tutaj zrozumie?
doroska
Nowicjusz

wt mar 16, 2010 10:47 pm

A juz napewno nie zgreziala eczajkowska.
ODPOWIEDZ