Urlop

Gdzie kupić? Jak znaleźć?... Czyli garść porad na bieżąco !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eczajkowska
Nowicjusz

pt sie 08, 2008 10:03 pm

Czy moze mi ktos powiedziec ile nalezy sie platnego urlopu pracownikowi na Full time-180h miesiecznie.Slyszalam cos ze zwiekszyl sie limit dni tan ze juz nie ma 20 platnych dni urlopu rocznie a 24.Czy to jest prawda?Czekam na odpowiedz;) :D
Awatar użytkownika
thyrfing
Bardzo odważny

pt sie 08, 2008 10:42 pm

Ciekawa sprawa z tymi urlopami .Kierownictwo z mojego wczesniejszego miejsca pracy hucznie obwieściło wszem i wobec ze taki przepis wszedl w zycie ale ze oni placa nam wszystkie banki to dostaniemy fige z makiem .Wiec jak jest naprawde hmmmm ?
Awatar użytkownika
Kris
Bardzo odważny

sob sie 09, 2008 5:38 pm

U mnie wyglada to mniej wiecej tak jak u Ciebie Tomku. Urlopu mam jakos 24 czy 25 dni, ale biorac przymusowe 2 dni w okolicach Bozego Narodzenia, plus Banki Holidaye, to wychodzi jakies 19 do wykorzystania. Ciekawe czy cos sie zmieni w tej kwestii.
Pozdr. Kris
[img]http://img256.imageshack.us/img256/3926/sig2pk.jpg[/img]
Awatar użytkownika
eczajkowska
Nowicjusz

sob sie 09, 2008 10:58 pm

A jak ja np pracuje w hotelu i czasami mam offa w BH ale czasami pracuje zalezy jak wypadnie i to samo ze swietami .To juz nie wiem;(
Awatar użytkownika
ANECZKA25
Administrator

pn sie 11, 2008 9:57 am

Moi drodzy, zgodnie z prawem pracy w UK, a w szczegolnosci 'Working Time Regulations: section 7', pracownik pracujacy full-time, 5 dniw tygodniu upowazniony jest do 4.8 tyg platnego urlopu (24 dni).
Jezeli nie pracujemy 5 dni w tygodniu na pelen etat, a np 2.5 dnia, to urlop obliczamy tak:
2.5 (dni pracy) x 4.8 (statutowe upowaznienie urlopowe) = 12 dni platnego urlopu
3 dni pracy w tygodniu, 3 x 4.8 = 14.4..itp

W przyszlym roku, od kwietnia zwieksza sie upowaznienie do 5.6 tygodnia, czyli 28 dni.

Wiecej uzytecznych informacji na http://www.berr.gov.uk/employment/emplo ... aid_annual

Pozdrawiam

A
---Wonderful girl. Either I'm going to kill her or I'm beginning to like her---
Awatar użytkownika
didi05-88
Zaczyna Działać

pn sie 11, 2008 1:41 pm

a co jesli pracodawca daje tylko 20 dni platnego?? czy powinnam im cos powiedziec?? ze nalezy mi sie wiecej?? pracuje ful-time 5 dni w tygodniu,tylko pitek pracuje tak jakby ''pol dnia''
Awatar użytkownika
lunafly
Bardzo odważny

pn sie 11, 2008 5:23 pm

Zgodnie z ustawą o regulacji czasu pracy z 1998 roku, każdy pracownik ma prawo do 20 dni płatnego urlopu każdego roku i do rekompensaty za niewykorzystany urlop po zakończeniu zatrudnienia.

W Wielkiej Brytanii każdy pracownik zatrudniony na etacie* ma prawo do przynajmniej czterech tygodni płatnego urlopu w roku. Jeśli pracujesz pięć dni w tygodniu dostaniesz co najmniej 24 dni wolnego (16 dni urlopu i 8 Bank Holidays, czyli dni ustawowo wolnych od pracy) co najmniej, bo twój pracodawca, jeśli chce, może zaoferować ci więcej urlopu. Uwaga! Żeby uzyskać prawo do urlopu, musisz być zatrudniony (mieć status pracownika). Osoby pracujące na własny rachunek (samozatrudnione) nie mają ustawowego prawa do urlopu.

Szczegóły dotyczące twojego urlopu znajdziesz w swoim kontrakcie (jeśli został on spisany - nie ma takiego prawnego wymogu) oraz w tzw. "written statement of employment", czyli oświadczeniu o stosunku zatrudnienia. Ten ostatni dokument powinieneś otrzymać najpóźniej w dwa miesiące po rozpoczęciu pracy.

Osoby zatrudnione na niepełny etat mają takie samo prawo do urlopu jak inni pracownicy. Ilość wolnych dni wylicza się proporcjonalnie. Na przykład osoba pracująca trzy dni w tygodniu ma prawo do 14 dni urlopu w roku (3/5 z 20).
Uwaga! Jeśli pracodawca zażąda od ciebie pracy w Bank Holiday, masz prawo do dodatkowego dnia wolnego w ekwiwalencie za ten dzień (Lieu Day).

Rok urlopowy

Zgodnie z ustawą dotyczącą regulacji czasu pracy, naliczanie urlopu rozpoczyna się:
z dniem rozpoczęcia pracy dla obecnego pracodawcy lub
1 października (rocznica wejścia ustawy w życie) lub
w dniu ustalonym przez pracodawcę.

W praktyce - jeśli zaczniesz pracę w lipcu, a "rok urlopowy" u twojego pracodawcy trwa od kwietnia do marca, do wykorzystania w bieżącym roku (od lipca do kwietnia) będziesz miał 16 dni urlopu (trzy czwarte pełnego przysługującego ci wolnego).

Ustawa nie zezwala na przenoszenie niewykorzystanego urlopu na następny rok. Zgodnie z prawem, pracodawca nie może też wypłacić ci ekwiwalentu za niewykorzystany urlop, chyba że opuszczasz firmę. Jednak jeśli twój kontrakt zakłada więcej dni urlopu niż ustawowe minimum, to czy "nadwyżka" może zostać przeniesiona na następny rok zależy tylko od twojej umowy z pracodawcą.
Nie zostawiaj na potem

Zgodnie z prawem powinieneś poprosić pracodawcę o urlop z wyprzedzeniem co najmniej dwa razy dłuższym niż długość twojego planowanego urlopu. Na przykład, jeśli chcesz wziąć dwa tygodnie wolnego w lipcu, powinieneś poinformować o tym pracodawcę najpóźniej z początkiem czerwca. Pracodawca może odrzucić twoje podanie o urlop, jednak z wyprzedzeniem nie mniejszym niż długość urlopu (czyli w naszym przykładzie dwa tygodnie).
Bank Holidays

Anglia i Walia - 2007 2008 2009 2010
Nowy Rok 1 styczen 1 styczen 1 styczeń 1 styczen
Wielki Piatek 6 kwiecien 21 marzec 10 kwiecień
2 kwiecien
Poniedzialek Wielkanocny 9 kwiecien 24 marzec
13 kwiecień 5 kwiecien
Wiosenne Bank Holiday 7 maj 5 maj 4 maj 3 maj
Majowe Bank Holiday 28 maj 26 maj 31 maj
Letnie Bank Holiday 27 sierpien 25 sierpień 27 sierpień 30 sierpien
Boze Narodzenie 25 grudzien 25 grudzień 25 grudzien ** 28 grudzien
Drugi dzien świąt 26 grudzien 26 grudzień 28 grudzien * 27 grudzien
** wolne za 25 grudnia
* wolne za 26 grudnia
Źródło: poloniauk.com
Obrazek
Awatar użytkownika
ANECZKA25
Administrator

pn sie 11, 2008 6:08 pm

Lunafly... mala uwaga do tekstu ktory wkleilas. Bank Holidays nie sa statutowo wliczane do platnego urlopu. Jezeli nasz kontrakt z pracodawca daje nam ten 'luksus' to mamy platne bank holiday tez.
Czyli mamy 24 dni statutowo zagwarantowane (wrosnie to do 28 dni w przyszlym roku) + bank holidays (platne jezeli mamy w kontrakcie, czyli jest to miedzy pracodawca a pracownikiem)

Didi... czasami sie zdarza ze w ciagu pierwszego roku pracy musimy sobie 'skumulowac' urlop, czyli nie dostajemy od razu 24 dni, tylko miesiac po miesiacu sobie kumulujemy wolne dni.

Tutaj mozna sobie dokladnie obliczyc ile nam sie nalezy urlopu (wpisujemy dany rok, np 01 January 2008, wczesniej czy chcemy obliczyc urlop na caly rok, i jak chcemy obliczyc (na zasadzie ile dni pracujemy czy ile godzin w tygodniu):
http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/ac ... 1073858926

Jezeli myslisz, ze masz za malo urlopu i czujesz sie cie pracodawca koluje, to albo porozmawiaj ze swim reprezentantem ze zwiazkow zawodowych (jesli jestes zapisana), a jesli nie, zajrzyj na ta ulotke, pod koniec ktorej sa wypisane wszystkie infolinie i adresy gdzie mozna uzyskac pomoc w zwiazkuz prawem pracy w uk:-)
http://www.berr.gov.uk/files/file37558.pdf

Pozdr!

A
---Wonderful girl. Either I'm going to kill her or I'm beginning to like her---
Awatar użytkownika
didi05-88
Zaczyna Działać

pn sie 11, 2008 6:25 pm

ja w sumie nie narzekam... bo mam wszystkie banki holiday-e platne,ale zastanawialo mnie to,jak napisalas e nalezy sie 24 ! i pomyslalm,ze warto sie zapytac... dziekuje za bardzo klarowne wyjasnienie :-)
Awatar użytkownika
lunafly
Bardzo odważny

pn sie 11, 2008 9:08 pm

Dzięki Aneczka za sprostowanie.
Pozdrawiam wszystkich urlopowiczów :)
Obrazek
xfish
Nowicjusz
Kontakt:

czw sie 14, 2008 10:09 am

ANECZKA25 pisze: Czyli mamy 24 dni statutowo zagwarantowane (wrosnie to do 28 dni w przyszlym roku) + bank holidays (platne jezeli mamy w kontrakcie, czyli jest to miedzy pracodawca a pracownikiem)
Ja bym powiedzial, ze "statutowo" mamy zagwarantowane 16 + 8 (Jezeli nie pracujemy w bank holiday'e to pozostaje nam jeszcze 16 do wykorzystania kiedy chcemy).
Wszystko co ponadto to dobra wola pracodawcy dlatego upominac sie mozemy wtedy gdy mamy mniej niz 16 dni urlopu (gdy bh mamy wolne) badz mniej niz 24 dni (gdy w bank holiday'e pracujemy).
ODPOWIEDZ