Oj.. bardzo dobry temat.. a i wiele niewiedzy ujawnia się przy okazji ;)
Napiszę we wstępie tak: jestem "miksem", czyli dzieckiem małżeństwa mieszanego. Moją matką jest Polka- katoliczka, ojcem Arab- muzułmanin. I jestem naprawdę dziwnym połączeniem gdyż nie wyglądam do końca ani jak Polka ani jak Arabka, bardziej Hiszpanka :), dlatego między innymi polecam takie związki- ładne dzieci się rodza i zdrowe! lol :D nie no.. żartuję.. Tak na poważnie.. widzę, że naprawdę wiekszość osób nie ma o Islamie, Arabach czy Hindusach zielonego pojęcia, mimo tego że zamieszkują Wielka Brytanię gdzie tych ludzi jest multum! Ludzie! Uczcie się trochę, poszerzajcie swoją wiedzę.. bo właśnie wiele konfliktów i niedomówień wynika z owej niewiedzy! (pomijam Polaków, którzy siedzą w Polsce i już nic kompletnie nie wiedzą na temat odmiennych kultur czy religii i jak przyjedzie kobieta w chustce na głowie, myślą, że terroryści planują jakiś zamach w PL! :) ) Znam niesamowicie wielu Arabów, Hindusów, Persów.. to są naprawdę różni ludzie i nie można szufladkować.. (mówiąc na przykład o gwałtach! wśród Polaków czy Anglików nie ma gwałcicieli??) Polskie społeczeństwo jest niesamowicie mocno wyczulone na muzułmanów i to zapewne po wiadomo jakich wydarzeniach(akcjach terrorystycznych np), słysząc "prawdę" jedynie w TV a nie dyskutując na ten temat z nikim będącym w temacie.. Także moja rada, proszę poszerzać wiedzę (czytaj: czytać więcej książek), poznać więcej ludzi ten nacji i religii czy nawet pojechać do jakiegoś kraju na Bliski Wschód- Syria, Liban czy Emiraty i ocenić to własnym okiem..
Ale wracając do tematu.. Niestety parę osób wypowiadających się tutaj ma rację w jednym względzie, muzułmanie, Arabowie (nie mieszam ich, bo Arabowie czasem nie są muzułmanami, tak samo muzułmanie są w wielu nacjach) uważają Polki za bardziej im przystępne.. Zaraz wam wytłumaczę z czego to wynika.. Arabowie z reguły gardzą Angielkami, nie szanują ich, z wiadomo jakich powód, większość małoletnich Angielek czy nawet tych 20paroletnich nic zazwyczaj sobą nie reprezentuje, za to z Polkami jest inaczej.. Są ładniejsze, mądrzejsze.. i to właśnie dlatego.. są jednak bardziej zdystansowane niż Angielki! ale bardziej przystępne niż Arabki czy Hinduski, do których gdy startuje Arab to liczy się z tym, że będzie to musiał być poważny związek. Polki są w większości same w Uk, bez rodzin- to też duża przyczyna, no i trzeba przyznać.. wiele ma słabość do ciemnych panów i nawet może nie dlatego,że są przystojni, ale INNI.. Chyba prawie każdego z nas ciągnie czasem do czegoś innego, choćbyśmy tylko mieli spróbować ;) Tym bardziej do czegoś tak odmiennego od nas samych, ciekawość zawsze zwycięża..
W każdym razie uważam,że takie związki mają szansę przetrwać, biorąc pod uwagę chociażby moich rodziców, którzy razem trzymają się już sporo czasu ( i oby tak dalej! ;) ). I znam naprawdę wiele związków mieszanych (bo tak właśnie się nazywają, na pewno nie nienormalne

) i jestem naprawdę pozytywnie do nich nastawiona. Trzymają się już kupę lat razem i ładne dzieci mają ;);) Owszem, są wyjątki- jak wszędzie, że małżeństwa się rozpadają- i takie przypadki znam, ale jest ich zdecydowanie mniej od tych udanych. Powody bywają różne, nie tylko te kulturowe. Jeśli jednak zachodzą już takie czasem są naprawdę trudne do pokonania.. ludzie odmiennych religii powinni być "elastyczni", rozumieć i szanować religię swego partnera, pomyśleć wcześniej o dzieciach, które mogą mieć problemy z wybraniem kultury (czytaj: właściwej drogi w ich życiu). Istenieje wiele pułapek, wiadomo takie związki są trudniejsze, ale i barwniejsze, bardzo ciekawe..
Jestem bardzo otwarta na dyskuję w tym temacie, pewnie jest wiele rzeczy, których zapomniałam dodać, a na pewno wynikną z trakcie.. Także jakby co pytajcie.. ;)