ZWIAZEK POLKI Z MUZŁUMANINEM

Czyli groch z kapustą.
Wszystko co nie pasuje do innych działów.
Awatar użytkownika
sweter
Gość
Kontakt:

sob maja 12, 2007 8:42 pm

hormon_so pisze:W kazdym razie konsumizm tak samo jak socjalizm upadnie kiedys. :) wiec nie bedzie mozna juz tak latwo podrozowac a tym samym zabierac zwiazku np. z portorykanczykiem.
Och, raczysz sobie zartowac? Po pierwsze konsumizm i socjalizm to dwie calkiem rozne rzeczy. Socjalizm byl nienaturalnym tworem, dzialajacym wbrew ludzkiej naturze - konsumizm za to dziala na zasadach zgodnych z ludzka natura, a nawet uwypukla niektore z naszych cech. Dlatego jest dosc naturalny (istnial juz dawno w czasach pierwotnych).

Poza tym nie widze powodu dlaczego podrozowanie mialoby byc ograniczone? Jak widzisz swiat idzie w strone globalizacji, jednoczenia sie kultur i to jest raczej nieuniknione zjawisko. Za pareset lat Ziemia byc moze bedzie czyms takim jak teraz sa pojedyncze miasta i podrozowac sie bedzie z planety na planete ;)

Ale to chyba nie na temat ;)
LAFORGE
Gość

ndz maja 13, 2007 6:34 pm

Poza tym nie widze powodu dlaczego podrozowanie mialoby byc ograniczone? Jak widzisz swiat idzie w strone globalizacji, jednoczenia sie kultur i to jest raczej nieuniknione zjawisko. Za pareset lat Ziemia byc moze bedzie czyms takim jak teraz sa pojedyncze miasta i podrozowac sie bedzie z planety na planete
Byc moze nie na temat ale ... czy jest to zjawisko pozytywne z ewolucyjnego punktu widzenia . Z tego co sie orietuje sila tego fenomenu tkwi w roznorodnosci a jesli wszystko bedzie jednakowe co bedzie motorem zmian ?
Awatar użytkownika
hormon_so
Nowicjusz

ndz maja 13, 2007 7:18 pm

drogi swetrze. Konsumizm jest skazany na porazke czy nam sie to podoba czy nie. Obecnie jesli wszyscy ludzie na swiecie zyliby tak jak my (czyt. zuzywali tyle samo dobr materialnych) to nie wystarczylo by podstawowych surowcow nawet na jeden dzien. :) A zasoby ropy naftowej, drzewa, itd itd sa ograniczone i ciezko bedzie wytlumaczyc globalistom ze trzeba sie opamietac... Wiesz jest takie madre przyslowie indianskie: "Jak czlowiek zatruje ostatnia rzeke, jak zabije ostatnie zwierze, jak zetnie ostatnie drzewo, to dopiero wtedy zda sobie sprawe z tego ze nie mozna jeść pieniedzy"
pozdrawiam Hormon
Awatar użytkownika
sweter
Gość
Kontakt:

ndz maja 13, 2007 11:58 pm

Taka jest naturalna kolej rzeczy. Wiesz, zawsze beda kraje "trzeciego swiata", nigdy nie bedzie tak, ze 100% mieszkancow naszego globu zyje w dobrobycie (wlasnie tez z powodu konsumpcjonizmu, silniejsi wykorzystuja slabszych). Nie jest to sprawiedliwe ani nie jest to powod do radosci, ale tak po prostu jest, czy tego chcemy czy nie.

Zauwaz, ze w naturze dziala to tak samo. Silniejsze gatunki wypychaja slabsze, etc. Nie wiem czy ogladales Matrixa (zakladam ze tak) - bodajze w pierwszej czesci Agent Smith porownuje ludzi do wirusa. I cos w tym niestety jest.

Ja nie mowie ze jestem fanem konsumcjonizmu. Zdecydowanie przemawia do mnie przytoczone przez Ciebie przyslowie indianskie. Nie podoba mi sie nastawienie na branie z zycia jak najwiecej (w sensie materialnym).
kolton
Gość

śr cze 20, 2007 10:53 pm

gofr pisze:ho ho dobre, dobre :wink:
to proste... bedzie musiala przyjac jego wiare w skutek czego ograniczy sobie prawa do zera :lol: , zostanie typowym "garkotlukiem" a jedyna atrakcja bedzie wyjazd do ASDY na zakupy :lol: oczywiscie moze tez zapomniec i nowych kolekcjach odziezy. Bedzie musiala zaslonic swoje walory standardowym kostiumem po kostki nie pomijajac twarzy :| , tak wiec aspazja juz nie bedzie.
Ewielinko wyobraz sobie zwiazek Polaka z kobieta wyznania muzulmanskiego :) jak taki zwiazek wyobrazasz sobie?
Ty chyba nie wiesz o zyciu za wiele.A poza tym skoro tak nie lubicie "ciapatych"to co wy tu robicie?
Awatar użytkownika
hormon_so
Nowicjusz

pt cze 22, 2007 8:16 pm

zarabiaja pieniadze ciezko a to ze tu siedza wcale nie oznacza ze kazda z hindusem lub muzelmaninem chodzi do lozka. A nawet jak chodzi nikt tego jej nie powinien zabraniac. Po to jest ten system zeby czlowiek mial prawo wyboru czy chce byc biedny czy bogaty, czy z hindusem czy z polakiem. Moje zdanie jest takie ze z punktu widzenia socjologicznego i kulturowego takie zwiazki nie sa zdrowe. Ale to tylko moje zdanie do ktorego mam rowniez prawo i do wyrazania tez mojego pogladu ze niektore polski robia straszliwa opinie tym porzadnym dziewczynom. Niestety ale nie bez powodu,mowiac slowo POLKA , drugie skojarzenie zaraz po "bardzo ladna" ktore przychodzi hindusowi lub muzelmaninowi na mysl to takze "latwa". Jest to napewno mniejszy odsetek niz tych porzadnych ale psuja nam opinie niemilosiernie. Zupelnie jak pytajac ich o POLAKA zaraz maja przed oczami buraka ktory pije piwo pod sklepem, stoji w dresikach i obgaduje murzynow po polsku bo i tak nie rozumieja.
zaba
Gość

sob lip 21, 2007 5:37 pm

hormon_so pisze: Niestety ale nie bez powodu,mowiac slowo POLKA , drugie skojarzenie zaraz po "bardzo ladna" ktore przychodzi hindusowi lub muzelmaninowi na mysl to takze "latwa". Jest to napewno mniejszy odsetek niz tych porzadnych ale psuja nam opinie niemilosiernie. Zupelnie jak pytajac ich o POLAKA zaraz maja przed oczami buraka ktory pije piwo pod sklepem, stoji w dresikach i obgaduje murzynow po polsku bo i tak nie rozumieja.
Potrafisz czytac w myslach hindusow? dobry jestes :lol:
Fakt jest taki, ze to jest TWOJA opinia o rodakach , a nie opinia przecietnego hindusa czy innego muzulmanina.

Poza tym zgodze sie z Toba,ze wiele tego typu zwiazkow skazanych jest na niepowodzenie (tudziez inne problemy), ze wzgledu na zbyt duze roznice kulturowe i religijne.
lemonman
Nowicjusz

wt lip 24, 2007 11:17 pm

Generalizowac nie mozna, wiadomo. Sam jednak slyszalem z opowiesci, ze "ciapaty" do jednej mojej kolezanki mowil tonem oznajmujacym, ze ona z nim bedzie, ze chce z nia to i tamto zrobic i sie przy tym zachecajaco do niej usmiechal. Prawda jest taka ze gdyby tak zagadal do angielki to by pewnie uslyszal "fuck off!". W tym jednak przypadku dla niektorych dziewczyn z Polski taka rozmowa z nowym egzotycznym panem moze wydawac sie wesola i potem sie tym chwala "a wiesz, on do mnie podszedl i powiedzial bla bla bla jaki koles w ogole hihihi" w momencie gdy koles jest po prostu skonczonym idiota i gdyby byl polakiem pewnie by uslyszal " weź spierd..poje.. cie?", a tak, ze po angielsku nawijal to sie to podobalo. No coz...wnioski nasuwaja sie same. Mozecie teraz naskakiwac i bronic sie kobiety...i dobrze, przynajmniej bedzie to swiadczylo, ze wy takie nie jestescie :)
Masz sprawę? - gg 4855380
kasiap
Nowicjusz

sob wrz 15, 2007 2:40 am

WOw, jestem wyczerpana po przeczytaniu tego wszystkiego. Moje zdanie jest takie: Mozemy wyrazac opinie na temat innych narodowosci ale mnie osobiscie razi gdy ktos pala nienawiscia do pewnych narodowosci. Mniejmy na wzgledzie ze te narody maja tsiace lat za soba, niezmiennie tkwiac w swej wierze, maja dobre i zle cechy, i to co dla nas jest okropne(mam na mysli relacje wewnatrz rodzinne) dla nich jest to szacunek to religii i tradyscji, oraz to co najwazniejsze dla tej kultury a zupelnie nie wazne dla nas trwalosc rodziny, rodzina. Myslac o jakiejs narodowosci zawsze mysle o ich historii sztuce przeszlosci i wiem ze mimowszystko nalezy sie szacunek kazdemu czlowiekowi. Fakt, ze uzywamy tylko i wylacznie nazwy 'ciapaci' bardzo ale to bardzo mnie denerwuje.
Co do naszych rodaczek spotykajacych sie z mezczyznami innej narodowosci to moze tak naprawde one nie traktuja tego powaznie i obie strony maja ten sam stosunek, poprostu spedzaja ze soba czas. One lubia ich czaren wlosy a oni ich blond. Kazdy jest ciekawy innych kultur, innych mezczyzn i kobiet. Wiele razy slyszalam z ust naszych rodakow jak by to oni chcieli sprobowac z np.wloszka. Nie kamieniujmy kogos tylko dlatego ze zasakaja swoja ciekawosc. To mile ze nasi mezczyzni chca bronic nasz niewiasty ale ona napewno sa dorosle i wiedza co robia(zapewne)
W Anglii spotkalam wielu ciekawych mezczyzn z wyzej wymienionych panstw, ktorzy wiele soba reprezentowali, milo bylo z nimi porozmawiac, szczegolnie ze mialam o czym. Niestety mialam miej szczescia spotkac ciekwych mezczyzn Polakow, tzn nie zawielu(pozatym nasi rodacy bardzo czesto maja bardzo wygorowane oczekiwania wzgledem tego co soba reprezentuja) Po czesci rozumiem nasze rodaczki ktore czasem szukaja towarzystwa kogos kto ma cos do powiedzenia, a czy chca szaraz wychodzic za maz tego nie wiemy wiec po co spekulowac na temat ich przyszlosci.
Oczywiscie trudno sobie wyobrazic zwiazek malzenski 'praktykujacego' muzulmanina i praktykujacej katoliczki, tylko to juz sa ich problemy, i nie tylko w ich religii mozna znalezc damskich bokserow.
Kazdy narod jest pod jednym wzgledem taki sam, opuszczamy swoje panstwa i zapominamy o naszych religiach, a co niektorzy 'poprostu lubia sie zabawic' a potem wraaja do swoich krajow jak gdyby nigdy nic, Polacy nie sa wyjatkiem.
Awatar użytkownika
CzarnaMamba
Gość

sob wrz 15, 2007 4:55 am

Oj.. bardzo dobry temat.. a i wiele niewiedzy ujawnia się przy okazji ;)

Napiszę we wstępie tak: jestem "miksem", czyli dzieckiem małżeństwa mieszanego. Moją matką jest Polka- katoliczka, ojcem Arab- muzułmanin. I jestem naprawdę dziwnym połączeniem gdyż nie wyglądam do końca ani jak Polka ani jak Arabka, bardziej Hiszpanka :), dlatego między innymi polecam takie związki- ładne dzieci się rodza i zdrowe! lol :D nie no.. żartuję.. Tak na poważnie.. widzę, że naprawdę wiekszość osób nie ma o Islamie, Arabach czy Hindusach zielonego pojęcia, mimo tego że zamieszkują Wielka Brytanię gdzie tych ludzi jest multum! Ludzie! Uczcie się trochę, poszerzajcie swoją wiedzę.. bo właśnie wiele konfliktów i niedomówień wynika z owej niewiedzy! (pomijam Polaków, którzy siedzą w Polsce i już nic kompletnie nie wiedzą na temat odmiennych kultur czy religii i jak przyjedzie kobieta w chustce na głowie, myślą, że terroryści planują jakiś zamach w PL! :) ) Znam niesamowicie wielu Arabów, Hindusów, Persów.. to są naprawdę różni ludzie i nie można szufladkować.. (mówiąc na przykład o gwałtach! wśród Polaków czy Anglików nie ma gwałcicieli??) Polskie społeczeństwo jest niesamowicie mocno wyczulone na muzułmanów i to zapewne po wiadomo jakich wydarzeniach(akcjach terrorystycznych np), słysząc "prawdę" jedynie w TV a nie dyskutując na ten temat z nikim będącym w temacie.. Także moja rada, proszę poszerzać wiedzę (czytaj: czytać więcej książek), poznać więcej ludzi ten nacji i religii czy nawet pojechać do jakiegoś kraju na Bliski Wschód- Syria, Liban czy Emiraty i ocenić to własnym okiem..

Ale wracając do tematu.. Niestety parę osób wypowiadających się tutaj ma rację w jednym względzie, muzułmanie, Arabowie (nie mieszam ich, bo Arabowie czasem nie są muzułmanami, tak samo muzułmanie są w wielu nacjach) uważają Polki za bardziej im przystępne.. Zaraz wam wytłumaczę z czego to wynika.. Arabowie z reguły gardzą Angielkami, nie szanują ich, z wiadomo jakich powód, większość małoletnich Angielek czy nawet tych 20paroletnich nic zazwyczaj sobą nie reprezentuje, za to z Polkami jest inaczej.. Są ładniejsze, mądrzejsze.. i to właśnie dlatego.. są jednak bardziej zdystansowane niż Angielki! ale bardziej przystępne niż Arabki czy Hinduski, do których gdy startuje Arab to liczy się z tym, że będzie to musiał być poważny związek. Polki są w większości same w Uk, bez rodzin- to też duża przyczyna, no i trzeba przyznać.. wiele ma słabość do ciemnych panów i nawet może nie dlatego,że są przystojni, ale INNI.. Chyba prawie każdego z nas ciągnie czasem do czegoś innego, choćbyśmy tylko mieli spróbować ;) Tym bardziej do czegoś tak odmiennego od nas samych, ciekawość zawsze zwycięża..
W każdym razie uważam,że takie związki mają szansę przetrwać, biorąc pod uwagę chociażby moich rodziców, którzy razem trzymają się już sporo czasu ( i oby tak dalej! ;) ). I znam naprawdę wiele związków mieszanych (bo tak właśnie się nazywają, na pewno nie nienormalne :lol: ) i jestem naprawdę pozytywnie do nich nastawiona. Trzymają się już kupę lat razem i ładne dzieci mają ;);) Owszem, są wyjątki- jak wszędzie, że małżeństwa się rozpadają- i takie przypadki znam, ale jest ich zdecydowanie mniej od tych udanych. Powody bywają różne, nie tylko te kulturowe. Jeśli jednak zachodzą już takie czasem są naprawdę trudne do pokonania.. ludzie odmiennych religii powinni być "elastyczni", rozumieć i szanować religię swego partnera, pomyśleć wcześniej o dzieciach, które mogą mieć problemy z wybraniem kultury (czytaj: właściwej drogi w ich życiu). Istenieje wiele pułapek, wiadomo takie związki są trudniejsze, ale i barwniejsze, bardzo ciekawe..

Jestem bardzo otwarta na dyskuję w tym temacie, pewnie jest wiele rzeczy, których zapomniałam dodać, a na pewno wynikną z trakcie.. Także jakby co pytajcie.. ;)
koolia
Gość

ndz wrz 16, 2007 3:16 pm

Prosze bardzo czarnamamba, dalas znakomity przykald sama soba ze zwiazki mieszane maja takie same szanse na przetrwanie jak i te nie mieszane.Przede wszystkim nie rozumiem jak mozna tak generalizowac szufladkujac ludzi ze wzgledu na ich kolor skory czy wyznanie.Przeciez czy jestes bialy czy ciemny , muslim czy ateista zawzse istnieja tylko dwie grupy dobry i zly!
Przeciez zarowno wsrod Polakow znajdziesz facetow ktorzy mysla tylko o tym zeby jak najsztybciej zaciagnac dziewczyne do lozka jak i takich co powazniej podchodza do sprawy, tak samo jest wsrod innych nacji , tak naprawde to zalezy od dziewczyny jak jest dojrzala psychicznie to ona decyduje co sie ma z nia dziac i potrafi realnie ocenic sytuacje( nie mowie o mlodych naiwnych dziewczynkach- bo to sie zdaza ciagle w kazdej narodowosci ale tak juz jest nie mamy na to wplywu).
Wszyscy pisza ciapaci sa tacy a tacy a tak naprawde co my mozemy o nich powiedziec jak spotykamy tych ludzi na ulicach czy w zakladach pracy, jak zaczepiaja polskie dziewczyny,tak samo zaczepiane sa przez Polakow, tylo ze jak ulegnie polakowi to wszystko jest wporzo ale jak juz inny kolor skory to juz puszczalska? Brednie
Sama mam kumpla ktory ma wlasnie taka opinie o Polkach spotykajacych sie z mieszankami(bez obzray) i mowi ze jest rasista, Musze tez powiedziec ze chlopak nie moze znalezc sobie zadnej laski juz od roku jak jest tutaj, Bo Polek malo i maja wysokie wymagania , angileki nie oszukujmy sie nie spojrza na polaczka .Do czego pije , ze jak poszlam kiedys z nim kupic kebeba, jak wiadomo to glownie biznens ciemniejszoskorych, obslugiwala nas dziewczyna hinduska, bardzo mila uwierzcie rasizm mojego kumpla od razu gdzies przepadl, maslane oczy i zagadywania pozniej jego komentarze! Nie moglam uwierzyc on zagorzaly rasista , dlatego uwazam ze nie mozna generalizowac , potepiac
ludzi tylko dlatego ze ich partner ma inny kolor skory, ich wybor widocznie tak sa szczesliwi bo po co by mieli tkwic w zwiazku w ktorym nie czuja sie dobrze?Dajmy tym ludziom samym decydowac o sobie i ukladac zycie jak chca
To czlowiek czlowiekowi najbardziej potrzebny jest do szcescia...
Awatar użytkownika
ANECZKA25
Administrator

ndz wrz 16, 2007 3:47 pm

Swietny komentarz koolia :-) Zgadzam sie z Toba w 100%...

Pozdrawiam serdecznie! :D

A
---Wonderful girl. Either I'm going to kill her or I'm beginning to like her---
koolia
Gość

ndz wrz 16, 2007 4:21 pm

Dzieki Aneczka za zrozumienie, dodam tylko ze ten moj wywod nie byl pisany tylko na podstawie moich przemyslen, bo mam bliska stycznosc z takim sytuacjami tzn. moje trzy kolezanki -powiedzmy przyjaciolki jedyne jakie mam tutaj w Angli po dlugich i niestety nieudanych zwiazkach z Polakami spotykaja sie teraz z 1) Anglikiem 2) Wlochem 3) Marokanczykiem i sa szczesliwe, ale nie dlatego ze to obcokrajowcy, dlatego ze jest im dobrze w tych zwiazkach, ktore uwierzcie mi nie sa chwilowa gierka ze strony facetow. wszytko jest na takich samych zasadach jak wczesniej z Polakami, ludzie sie spotykaja, jakas iskierka czy plomien sie zapala, postanawiaja ze chca byc razem i tyle.
Wtedy niewazne jest wszystko inne, a juz napewno opinia osob ktore cie nie znaja i sa zamknieci w polskiej komunie bez opcji tolerancji z nabyta od dzidow pradziadow zasciankowoscia.
To czlowiek czlowiekowi najbardziej potrzebny jest do szcescia...
Awatar użytkownika
ANECZKA25
Administrator

ndz wrz 16, 2007 4:38 pm

Wiem wiem koolia :-)

Ja tez jestem w zwiazku z Anglikiem...a najlepsza przyjaciolka wyszla za maz za Anglika...

:-)

Pozdr

A
---Wonderful girl. Either I'm going to kill her or I'm beginning to like her---
Awatar użytkownika
Kris
Bardzo odważny

ndz wrz 16, 2007 5:03 pm

Kurde, wszyscy sa w zwiazku z Anglikami, moze ja tez zaczne sie spotykac z jakims Anglikiem heheee :D
[img]http://img256.imageshack.us/img256/3926/sig2pk.jpg[/img]
ODPOWIEDZ