Za przeproszeniem ale pieprzysz trzy po trzy. Co ten UK NARIC ma wspolnego z CSCS? Jezeli uwazasz NARIC za rzetelne zrodlo informacji na temat regulacji na budowie to zycze Ci powodzenia. Dobrze ze Oni nie decyduja o minimum krajowym i godzinach pracymariusz_m pisze:Żeby rozwiać Twoje wątpliwości i żebyś nie straszył za bardzo, skontaktowałem się z CSCS i zapytałem ich o to czy trzeba mieć kartę i jaką kartę trzeba mieć na budowie, aby wykonywać konkretny zawód. Zapytałem ich też czy można wykonywać konkretny zawód bez karty CSCS, jeśli ma się na to na przykład polskie papiery uznane w UK przez UK NARIC.
Oto ich odpowiedź:
"As CSCS is a voluntary card scheme, it is at the discretion of the site you are working on if they require individuals to hold a CSCS Card and also the level of card they are required to hold."
Czyli:
"Jako że CSCS jest programem dobrowolnym, to pracodawcy dla których pracujesz (budowy na jakich pracujesz) mogą decydować czy wymagają CSCS i jakiego rodzaju (poziomu) karty wymagają."
Proponuję więc najpierw dowiadywać się u źródła, a potem straszyć :)

Aktualnie jezeli nie posiadasz karty z najnizszego progu czyli zielonej to nawet nie masz co szukac na budowie ( mam tu na mysli budowe a nie fuchy u ciapakow ) bo zwyczajnie nie przejdziesz szkolenia przed rozpoczeciem pracy. Pierwsze pytanie przed rozpoczeciem szkolenia przez osobe upowazniona do tego na budowie jest czy masz karte CSCS, czyli to nie jest "program dobrowolny" tylko musowy jezeli chcesz podjac prace.