Wyzej i nizej rozwinieci duchowo to nie przypadkiem Ci co lepiej i mniej rozumieja na czym polega rola bycia ogniwem w lancuchu powiazan zwanym spoleczenstwem ?Trudność polega na tym, że świat duchowy i procesy duchowe są niewidzialne dla większości, a dostępne tylko dla wybranych (tych najwyżej rozwinietych duchowo, a więc świętych, kapłanów, mistrzów, guru itp. ), więc pozostaje zdać się na ich autorytet i uwierzyc w to, co mówią albo nie.
Czyli po owocach ..... i tak dalej . Niezbyt ciekawie wygladaja religie judaistyczne w porownaniu do chociazby buddyzmu na tym poziomie zrozumienia :wink:WIARA w rzeczy nadprzyrodzone nie jest z istoty rzeczy racjonalna, i nie mozna jej mierzyc racjonalnymi kategoriami. Mozna oceniac tylko RELIGIE jako systemy stworzone przez ludzi wg okreslonych kanonów
Mam na mysli pejoratywny czlon anty :) antyklerykal , antysemityzm , kojarzy sie pozytywnie czy negatywnie hmmm ?A cóz ma do tego antysemityzm?.... Ja także jestem przeciw wszelkim psychomanipulacjom, ale przeciez nie są to metody stosowane tylko przez "kościelnych"....
Nie sa , ale w ich wykonaniu smakuja wyjatkowo