Początek w southampton-co i jak?
Za ok. pół roku planuję wyjechać do Southampton. Przez pierwsze 2-3 miesiące będę mieszkać z bratem, wierzę w to,że uda mi się znaleźć pracę i odłożyć na mieszkanie itd. W związku z tym mam pytanie- czy z jednej pensji,np. w kfc dam radę utrzymać mieszkanie? Nie wyobrażam sobie wynajmowania pokoju w domu pełnym obcych ludzi, nie chcę też mieszkać z bratem więcej niż 3 miesiace. Myślę o wynajęciu studio flat lub 1 bedroom flat. Czy to jest wykonalne dla osoby z jedną pensją? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi ;)
- FISHERMAN
- Zasłużony W Boju
WItam
W KFC powiedzmy ze zarobisz 850 funtow na reke. 45 h w tyg, liczmy ze 6 funtow na godzine.
Studio flat to minimum 500 z rachunkami. Tyle placili znajomi w domu przerobionym na studioflaty. Standard raczej kiepski.
Zostaje 350 na zycie.
O aucie chyba juz trzeba zapomniec.
Wakacje raczej raz w roku i to na weekend w Polsce.
Przy tych zarobkach ciezko sie utrzymac. Takie jest moje zdanie. Da sie przezyc ale bedzie tzreba uwazac i oszczedzac kase.
pozdr
W KFC powiedzmy ze zarobisz 850 funtow na reke. 45 h w tyg, liczmy ze 6 funtow na godzine.
Studio flat to minimum 500 z rachunkami. Tyle placili znajomi w domu przerobionym na studioflaty. Standard raczej kiepski.
Zostaje 350 na zycie.
O aucie chyba juz trzeba zapomniec.
Wakacje raczej raz w roku i to na weekend w Polsce.
Przy tych zarobkach ciezko sie utrzymac. Takie jest moje zdanie. Da sie przezyc ale bedzie tzreba uwazac i oszczedzac kase.
pozdr
- FISHERMAN
- Zasłużony W Boju
Hey
Zalezy jaka praca Cie interesuje.
Jesli kazda praca to polecam zaczac od agencji pracy. Masz brata w Soton wiec niech rzuci haslem po znajomych moze ktos gdzies pomoze Ci sie wkrecic.
Jak znasz angielski to praca sie szybko znajdzie.
Zalezy jaka praca Cie interesuje.
Jesli kazda praca to polecam zaczac od agencji pracy. Masz brata w Soton wiec niech rzuci haslem po znajomych moze ktos gdzies pomoze Ci sie wkrecic.
Jak znasz angielski to praca sie szybko znajdzie.
szczerze mówiąc,to może być każda,w miarę normalna praca.może byc fast food,bar,fabryka. problem polega na tym,że nigdy wcześniej nie pracowałam na umowę i nie mam w żaden sposób udokumentowanego doświadczenia. i boję się,że to będzie problem. Co do angielskiego-uważam że jest komunikatywny.
jak wygląda załatwianie wszystkich spraw urzędowych np. uzyskanie NIN-muszę potwierdzić adres,ale jak to zrobić?Na poczatku na pewno nie wynajmę mieszkania a adresu brata nie chcę podawać.Poza tym konto w banku-jak je założyć skoro bank wymaga zaświadczenia o zarobkach a pracodawca wymaga konta w banku żeby przelewać na nie pensję?
- FISHERMAN
- Zasłużony W Boju
jesli chodzi o sprawy urzedowe to nie ma co sie o to martwic ... wszystko jest bardzo proste ...
bank konto Ci otworzy .. a NIN wyrbisz sobie jak bedziesz miala prace ... adres podasz tam gdzie bedziesz miaszakala ...a potwierdzenie adresu to nie wiem czy bedzie potrzebne ale to tez da sie zalatwic .
Martw sie bardziej o prace, i jakis zapas pieniedzy a reszata sie jakos ulozy .....
Jest tu wielkie grono ludzi ktore nie znaja jezyka i ma zero obeznania w swiecie a jakos sobie daja rade ... wiec i ty sobie dasz ..
bank konto Ci otworzy .. a NIN wyrbisz sobie jak bedziesz miala prace ... adres podasz tam gdzie bedziesz miaszakala ...a potwierdzenie adresu to nie wiem czy bedzie potrzebne ale to tez da sie zalatwic .
Martw sie bardziej o prace, i jakis zapas pieniedzy a reszata sie jakos ulozy .....
Jest tu wielkie grono ludzi ktore nie znaja jezyka i ma zero obeznania w swiecie a jakos sobie daja rade ... wiec i ty sobie dasz ..
Dokladnie potwierdze za Fishermanem, nikt nie bedzie ci robil trudnosci o ile znajdziesz prace bo ona zwyczajnie pomoze ci sie utrzymac , w bankach pracuja polscy konsultanci tak wiec w razie bariery jezykowej sprawa rozwiazana, ponadto juz od dluzszego czasu banki nie pytaja o zaswiadczenie o zarobkach, musisz miec tylko potwierdzenie adresu- jakis rachunek, list na ciebie, list od landlorda itp i zwyczajnie wyrobisz sobie darmowe najprostsze konto bankowe, a gdybys jeszcze go nie zrobila to zawsze mozesz pracodawce poprosic o to aby pierwsza pensje wyplacil Ci w czeku lub gotowce, tutaj naprawde wszystko jest dla ludzi a procedury bardzo uproszczone, najwazniejsze zadanie dla Ciebie to miec gdzie spac i znalesc jak najszybciej prace ( przywiez dokumenty i swoje CV razy kilka bo to Ci sie przyda przy skladaniu aplikacji) ,zajrzyj tez do Porad i dzialu Przydatne Linki, tam jest bardzo skrotowa droga do wszystkiego co bedzie ci tu potrzebne.pani_na_k pisze:jak wygląda załatwianie wszystkich spraw urzędowych np. uzyskanie NIN-muszę potwierdzić adres,ale jak to zrobić?Na poczatku na pewno nie wynajmę mieszkania a adresu brata nie chcę podawać.Poza tym konto w banku-jak je założyć skoro bank wymaga zaświadczenia o zarobkach a pracodawca wymaga konta w banku żeby przelewać na nie pensję?