Gotowanie

Masz hobby? Szukasz ludzi o podobnych zainteresowaniach? Podziel się swoimi pasjami!
Indech
Gość
Posty: 1
Rejestracja: ndz gru 30, 2007 10:08 pm
Lokalizacja: Winchester
Kontakt:

ndz gru 30, 2007 10:22 pm

cześć ;) ja mam super przepis uwaga : podaję
potrzebne jest naczynie żarodporne z pokrywką , 3piersi z kurczaka łyczeczkę przyprawy do kurczaka,albo do grilla , 3liście laurowe , 3kulki ziela angielskiego, cebula , sos pomidorowy (np bolognese) , 25dkg sera żółtego .

kurczaka myjemy,obsypujemy delikatnie przyprawami , i smazymy na lyzce masła i łyzce oleju z dwoch stron około 4minut na średnim ogniu , przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego , na patelnię wylewamy sos dodajemy liście i kulki (jak ktoś nie ma to nic się nie stanie) i podgrzewamy , następnie zalewamy kurczaka sosem i przykrywamy pokrywką , nastawiamy piekarnik na 140stopni i zapiekamy nasze danie 25minut , kiedy czas minie otwieramy naczynie i układamy na powierzchni ser płatami ,albo starty (grubszą warstwę) i zapiekamy ok 5minut,

świetnie smakuje z ryżem , pozdro serdeczne

życzę smacznego ! :D
I believe I can see the future ... Cause I repeat the same routine ...
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator
Posty: 2647
Rejestracja: śr maja 24, 2006 8:21 pm
Lokalizacja: Southampton

czw sty 10, 2008 10:53 pm

Ostatnio serio nie miałam nic do jedzenia, jakieś niedobitki w lodówce .. Jerry polecił mi chleb namaczany w jajku .. pychota .. przypomniały mi sie czasy studenckie - jajka , smalec z chlebem i zupki chińskie - cale menu !!! :) .. a najlepsze, że nikt nie narzekał na takie piekności życie !!! :mrgreen:

Cholerka ja nie moge o jedzeniu czytać ni gadać, głodna sie robie !! ;)
[img]http://www.obrazki.info/miniatury/SugarwareZ-253.gif[/img]

[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]

[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
vonPaulus
Zaczyna Działać
Posty: 113
Rejestracja: wt sty 29, 2008 9:35 pm
Lokalizacja: Polska/Mazury UK/Southampton

wt kwie 15, 2008 7:49 pm

Więc może ożywić temat spróbuję - na bigos ochota mnie nachodzi nieziemska :D Niestety moja wersja - jest juz dla mnie samego oklepana. No i tutaj właśnie mam pytanie:
Co i jak robicie, jakie magiczne składnki dodajecie i czego w bigosie unikacie...?

Ja klasycznie bigos z samej kwaśnej kapusty robię najczęściej, unikam mieszania ze "słodką" kapustą. Mięska wszelakie gromadzę jakieś 3 tygodnie wcześniej, skrzętnie zamrażając po kawałku wszystkiego, co tylko przechodzi przez mój magazyn lodówkowy (oczywiście zamrażam wszystko świeże), czyli kiełbasek rozmaitych po kawałku, w miarę możliwości wołowinki jakiejś ociupinkę, wieprzowinę i skórki od szynki i boczków wędzonych, jeśłi się jakieś trafią. Generalnie dużo wędzonych rzeczy staram się zgromadzić.

Mięska surowe przesmażam przed dodaniem do kapusty na lekko złotawy kolor, wędzone lecą bez dodatkowej obróbki. Ciut cebulki, warzywa jakie mam pod ręką (z wyjątkiem pomidorów i koncentratu, bo takiego bigosu juz lepiej niczym nie zakwaszać).

Oczywiście grzbki suszone obowiązkowo (ale nie te śmieci ze sklepów, bo w nich więcej robali niż grzybów, tylko własnoręcznie z PL przywiezione).

I tu się zaczyna magia bigosowa. Uwielbiam dodać kilka podwędzanych suszonych śliwek, łyżkę miodu i trochę czerwonego wina.... Wychodzi cuuuuudo :)

Jak Wy to robicie?
Awatar użytkownika
cuma
Zawodowiec
Posty: 1371
Rejestracja: czw sie 02, 2007 11:22 pm
Lokalizacja: z zupełnie innej bajki:)

pn kwie 21, 2008 1:45 am

jeśli o bigos idzie to... zrobiłem własnoręcznie tylko raz w życiu, tu w Anglii. w smaku wyszedł świetny (nie tylko moja opinia) choć tą niewielką ilośc słodkiej kapusty nieco zbyt długo gotowałem.
właściwie zmienię nieco temat. jakoś kilka dni temu zachciało mi się eksperymentu. coś usłyszałem o kurczaku duszonym w porach i jak zawsze zrobiłem go po swojemu. pora oczywiście było pod dostatkiem, ale poza tym mnóstwo innych warzyw. najpierw kurczak został wykorzystany do ugotowania rosołu. następnie zamarynowany w sporej ilości pora, marchewki (z rosołu), papryki czerwonej i pomarańczowej, i pomidora. dobry byłby też seler lub korzeń pietruszki. do tego odpowiednie przyprawy do kurczaka plus kilka ziół, które moją osobistą, prywatną tajemnicę stanowią :wink:
można wstawić taki zestaw do lodówki na kilka godzin lub 2 dni, a potem to wszystko na patelnię i dusić lub smażyć wg uznania. i nie musimy przyrządzać do o tego żadnej sałatki, same warzywka wystarczą :P
trochę węgla ożywia parowiec, trochę serca - człowieka...
[url=http://userbars.pl/][img]http://img.userbars.pl/11/2050.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator
Posty: 2647
Rejestracja: śr maja 24, 2006 8:21 pm
Lokalizacja: Southampton

pn cze 09, 2008 11:00 pm

[img]http://www.obrazki.info/miniatury/SugarwareZ-253.gif[/img]

[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]

[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator
Posty: 2647
Rejestracja: śr maja 24, 2006 8:21 pm
Lokalizacja: Southampton

pt sie 08, 2008 6:36 pm

Spaghetti Carbonara

Porcje: 4 Koszt: 4-5 FUNTA Trudność: prosty Czas: 25 min. Kaloryczność: don't ask
Składniki:
1 paczka spaghetti, 2 jajka, 20 dkg sera żółtego, mały kubek śmietany 12%, natka pietruszki, 15 dag boczku, sól, pieprz

Jak przyrządzić?
Pokroić boczek na paseczki, obsmażyć nie za mocno. Na koniec dodać 1/3 ilość śmietany i wymieszać. W osobnej misce rozbić jajka, roztrzepać i dodać utarty żółty ser + resztę śmietany, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Ugotować spaghetti al dente, odcedzić i wsypać makaron z powrotem do tego samego garnka. Dodać boczek ze śmietaną i jajka z serem i śmietaną. Delikatnie zamieszać. Włączyć najmniejszy palnik pod makaronem i delikatnie mieszać aż nasz sos zgęstnieje. Następnie wyłożyć do dużej misy i podawać na ciepło.


Dzisiaj zrobiłam i gorąco polecam ... BOSKIE i Szybkie !!! :)
[img]http://www.obrazki.info/miniatury/SugarwareZ-253.gif[/img]

[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]

[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
Awatar użytkownika
didi05-88
Zaczyna Działać
Posty: 163
Rejestracja: pn cze 25, 2007 6:52 pm
Lokalizacja: Southampton, Dolny Slask

pt sie 08, 2008 7:09 pm

a moze ma ktos ochote poznac przepis na salatke z krabich paluszkow??
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator
Posty: 2647
Rejestracja: śr maja 24, 2006 8:21 pm
Lokalizacja: Southampton

pt sie 08, 2008 8:35 pm

Wszelkiego rodzaju sałatki !! :) Dawaj Didi :)
[img]http://www.obrazki.info/miniatury/SugarwareZ-253.gif[/img]

[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]

[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
Awatar użytkownika
didi05-88
Zaczyna Działać
Posty: 163
Rejestracja: pn cze 25, 2007 6:52 pm
Lokalizacja: Southampton, Dolny Slask

pt sie 08, 2008 11:30 pm

saladka z krabich paluszkow....
-krabie paluszki
-pomidory
-troche ketchupu
-sok z cytryny
-plaska lyzeczka cukru
-majonez
-pol smietany

Krabie paluszki rozmrazamy i kroimy w kostke.... pomidorki myjemy i rowniez siekamy na kosteczke... a jesli chodzi o przygotowanie sosu to tak.... Majonez zmieszac z polowa smietany,dodac odrobine wegety pieprzu i soku z cytryny. posypac cxukrem (mozna jeszcze dodac ulubione ziola) wszystko rozmieszac a na koniec dodac troszke ketchupu (bardzo ladny kolor sie robi) podawac wedlug uznania :-) SMACZNEGO!!
Awatar użytkownika
didi05-88
Zaczyna Działać
Posty: 163
Rejestracja: pn cze 25, 2007 6:52 pm
Lokalizacja: Southampton, Dolny Slask

pt sie 08, 2008 11:36 pm

MNIAM MNIAM :-)


Sałatka z ryżu z kurczakiem i ananasem

Porcje: ? Koszt: ? zł Trudność: prosty Czas: 20 min. Kalorie: ?




Składniki:
3 torebki ryżu ugotowanego na sypko, 2 piersi kurczaka (parka), garść rodzynek, puszka ananasa w kawałkach, majonez, sól i ewentualnie pieprz

Jak przyrządzić?
Ryż w woreczkach gotujemy na sypko (15-20 minut). Po ugotowaniu wyjmujemy z woreczków i pozostawiamy do wystygnięcia. Piersi kurczaka gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie (ale uwaga! ponieważ piersi b. szybko się gotują, nie przesadzić z długością gotowania). Po ugotowaniu studzimy i kroimy w większą kostkę. Ananas wyjmujemy z puszki i odsączamy. Ryż, kurczaka, ananas łączymy, doprawiamy solą (i pieprzem), dodajemy garść rodzynek i majonez.


Uwagi:
Sałatka sycąca i niezwykle smaczna. Smacznego!
Awatar użytkownika
didi05-88
Zaczyna Działać
Posty: 163
Rejestracja: pn cze 25, 2007 6:52 pm
Lokalizacja: Southampton, Dolny Slask

pt sie 08, 2008 11:37 pm

PIERSI GOTUJEMY NA KOSTCE ROSOLOWEJ
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator
Posty: 2647
Rejestracja: śr maja 24, 2006 8:21 pm
Lokalizacja: Southampton

sob wrz 13, 2008 1:19 pm

Sałatka z zupek chińskich
Składniki:
1 łagodna zupka chińska
1 ostra zupka chińska
2 podwójne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka czerwonej fasoli
puszka groszku
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej (600 ml) lub 3 papryki w różnych kolorach.
3 jajka
majonez
sól
pieprz

Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę opłukać.

Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Sałatki tej wychodzi bardzo dużo, składniki wystarczą na ok. 25 porcji.

Sałatkę podawać z pieczywem.
Polecam. :)
[img]http://www.obrazki.info/miniatury/SugarwareZ-253.gif[/img]

[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]

[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
Awatar użytkownika
madziula
Bardzo odważny
Posty: 555
Rejestracja: czw maja 24, 2007 11:04 pm
Lokalizacja: Bieszczady(UD)/ Bitterne Park

pn sie 10, 2009 5:46 pm

"Indyk z wisniami "

Podmazyc na patelni piers z idyka pokrojona w kostke, czy paski jak kto woli, dodac przyprawy imbir dwie lyzki miodu i ducis okolo 15 minut potem dodac wisnie bez pestek, Pycha :)
Semper fidelis
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator
Posty: 2647
Rejestracja: śr maja 24, 2006 8:21 pm
Lokalizacja: Southampton

sob wrz 19, 2009 5:21 pm

Czy zna ktos jakies przepisy na słowackie zupy ? Kiedys jadłam taka z roztrzepanym jajkiem i serem ... ktos słyszał ktoś wie ??
[img]http://www.obrazki.info/miniatury/SugarwareZ-253.gif[/img]

[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]

[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
Awatar użytkownika
e-admin
Administrator
Posty: 2647
Rejestracja: śr maja 24, 2006 8:21 pm
Lokalizacja: Southampton

sob wrz 19, 2009 9:02 pm

Już się dowiedziałam jak smakuje :D POLECAM !


česnekačka

Składniki
4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
5 ząbków czosnku
1/5 łyżki smalcu
1 jajko
wywar mięsny lub rosołek 2-3l
sól, pieprz , kminek
duży serek topiony
Sposób przygotowania
Na roztopiony smalec wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaczki w chwili
Kiedy się zaszklą dodać przeciśnięty czosnek, zalać wywarem dodać
sól, pieprz i kminek pogotować, dodać serek topiony, na koniec wbić
jajko i rozbełtać.

Zamiast wywaru z mięsa, użyłam kostki rosołowej i zamiast smalcu(ble) można użyć oliwy. Dodałam również grzanki.

Tak wygląda rezultat.

Obrazek
[img]http://www.obrazki.info/miniatury/SugarwareZ-253.gif[/img]

[b]Będziesz pisał na temat, nie będziesz spamował, będziesz...[/b]

[img]http://img526.imageshack.us/img526/6522/ubd3874.png[/img]
ODPOWIEDZ