Organ branżowy stwierdził, że ostra konkurencja między supermarketami doprowadziła do pierwszego miesięcznego spadku cen żywności od ponad dwóch lat.
The British Retail Consortium (BRC) podało, że ceny we wrześniu spadły o 0,1% w porównaniu z poprzednim miesiącem.
Stwierdzono, że ceny produktów mlecznych, margaryny, ryb i warzyw – które często są produktami własnej marki – spadły.
Inflacja artykułów spożywczych – roczna stopa wzrostu cen żywności – pozostaje wysoka, ale zaczyna spadać.
BRC podała, że ceny żywności wzrosły o 9,9% w ciągu roku poprzedzającego wrzesień, w porównaniu z 11,5% w sierpniu.
Ogólna inflacja cen w sklepach – obejmująca artykuły nieżywnościowe – spadła w zeszłym miesiącu do 6,2%, najniższego poziomu od roku.
BRC stwierdziło, że gospodarstwom domowym pomogły obniżki cen mundurków szkolnych i innych artykułów związanych z powrotem do szkoły.
Kiedy stopa inflacji spada, nie oznacza to, że ceny spadają, ale że rosną wolniej.