Start Wiadomości Skąd się wziął zwyczaj jedzenia frytek z octem?

Skąd się wziął zwyczaj jedzenia frytek z octem?

622
0
PODZIEL SIĘ

W Polsce jada się z frytki z ketchupem, w Holandii z majonezem, a w Wielkiej Brytanii z octem. Taka kombinacja zazwyczaj zaskakuje obcokrajowców i zastanawia, jak takie „dziwne” danie  może smakować Brytyjczykom.

Często sami rodowici Brytyjczycy nie umieją odpowiedź na pytanie skąd wziął się zwyczaj jedzenia frytek z octem. Do takiego smaku przyzwyczajeni są od dzieciństwa i spożywanie frytek w takiej kombinacji jest dla nich całkowicie normalne.

Jak się okazuje ocet był już znany w czasach starożytnych. Pierwotnie wykorzystywano go do polewania kamieni bądź skał, które później ulegały rozpadowi. Z czasem zaczęto używać go jako przyprawę – takie zastosowanie było powszechnie używane na długo przez sprowadzeniem ziemniaków do Europy.

Choć nie wiadomo kiedy pierwszy raz połączono frytki i ocet, przypuszcza się, że taka kombinacja mogło narodzić się już w XVII wieku, kiedy „odkryto” smażone ziemniaki (w roku 1857 powstał pierwszy bar z tym daniem). Ocet był używany jako przyprawa ze względu na jego właściwości – pobudzał apetyt i sprzyjał lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw. Prawdopodobnie chcąc uniknąć problemów trawiennych po zjedzeniu ciężkostrawnych frytek, polewano je octem, a zwyczaj ten przetrwał do dzisiaj zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. Teoria taka nie została jednak nigdzie oficjalnie potwierdzona.

Należy jednak zaznaczyć, że Brytyjczycy nie używają do frytek popularnego w Polsce octu spirytusowego, ale octu słodowego lub winnego, które spożywane w niewielkich ilościach wspomagają pracę wątroby, oczyszczają organizm z toksyn oraz wspomagają prawidłowy metabolizm tłuszczów i węglowodanów.