Start Wiadomości Oszukane dania na wynos w UK

Oszukane dania na wynos w UK

2130
0
PODZIEL SIĘ
Photo credit: JoeInSouthernCA / Foter / CC BY-ND

Co piąte danie sprzedawane pod etykietą baraniny zawiera zupełnie inny rodzaj mięsa, a część z tych dań nie zawiera jej w ogóle. Ponad pięć procent zawiera wołowinę, a niekiedy jest to też wieprzowina. Alarmujące jest to, że aż cztery procent tych potraw zawiera niezadeklarowane na etykiecie alergeny np. barwniki.

Tak wynika z badań przeprowadzonych przez Food Standard Agency (FSA). Organizacja wzięła pod lupę dania z tzw. Take-away’ów w Wielkiej Brytanii. Jak się okazuje na 307 testowanych dań, 65 zawierało niezadeklarowane na etykiecie składniki.

Oprócz oczywistego niebezpieczeństwa dla zdrowia, takie działanie restauracji godzi w poszanowanie tradycji religijnych – czytamy w „Daily Mail”.

To bardzo alarmujące np. dla hinduskich klientów restauracji. Z powodów religijnych nie mogą oni jeść wołowiny z kolei muzułmanie i Żydzi stronią od wieprzowiny.

Co więcej baranina jest relatywnie drogim mięsem. Dla porównania kurczak czy indyk, które często są jej cichymi zamiennikami są zdecydowanie tańsze.

12 testowanych potraw zawierało niezadeklarowane na etykiecie alergeny typu orzeszki ziemne, które mogą powodować silną reakcję alergiczną, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.

Ponadto w jednej z testowanych potraw znaleziono przyprawę curry, która zawierała silnie uczulający barwnik.

Rzecznik prasowy FSA John Barnes stwierdził kategorycznie, że klienci mają prawo zostać dokładnie poinformowani na etykiecie lub w menu o składnikach dania, które kupują. Zapowiedział też, że organizacja zamierza bliżej przyjrzeć się sprawie.