Start Southampton NHS otrzega: oleje roślinne zawierają substancje toksyczne

NHS otrzega: oleje roślinne zawierają substancje toksyczne

1254
0

Według najnowszego raportu NHS wynika, że nie powinniśmy gotować na oleju roślinnym. Oleje roślinne zawierają chemikalia, które mogą powodować raka i zwyrodnienie mózgu.

Zdaniem ekspertów, w kuchni powinniśmy używać raczej oliwy z oliwek czy oleju kokosowego, które są znacznie zdrowsze. Gotowanie na oleju roślinnym, czyli rzepakowym czy słonecznikowym, prowadzi do wydzielania szkodliwych substancji chemicznych, zwanych aldehydami. Substancje te mogą doprowadzić do zachorowań na raka lub chorob mózgu, np. Alzheimera.

Posiłek smażony na oleju roślinnym, taki jak np. fish and chips, zawiera od 100 do 200 razy więcej szkodliwych substancji niż dzienny limi ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia.