Start Poradniki Czy piwo jest zdrowe?

Czy piwo jest zdrowe?

3477
0
PODZIEL SIĘ

Piwo tuczy, piwo robi się z chmielu, piwo dobrze wpływa na nerki – to tylko kilka z opinii, z którymi zetknął się prawdopodobnie każdy z nas. A jak jest naprawdę? Poznajcie odpowiedzi na nurtujące was pytania.

Czy piwo w barze jest rozcieńczane?

Nie. Ne można dolać wody do kega, czyli metalowej beczki, z której jest ono nalewane. Przyczyną wodnistego smaku piwa może być zbyt niska temperatura podawania. Na jakość nalewanego z kega piwa mają także wpływ umiejętności barmana dotyczące między innymi tego, czy systematycznie czyści on instalację do wyszynku. Zwyczajowo lane piwo nie powinno różnić się w sposób znaczący od tego z butelki.

Czy piwo robi się z chmielu?

Piwa nie robi się z chmielu, jak się powszechnie uważa. Chmiel to przyprawa dodawana w niewielkich ilościach i co prawda stanowi ona istotny składnik trunku, niemniej wystarczy jedna szyszka chmielu na półlitrową szklankę piwa. To właśnie dzięki niemu uzyskuje ono smak goryczki. A z czego robi się piwo? Przede wszystkim z wody, drożdży i słodu. W przypadku tego ostatniego w grę wchodzi słód pszeniczny, żytni i owsiany.

Ile wynosi odpowiednia temperatura piwa?

Nie jest prawdą, że im piwo jest zimniejsze tym lepsze. W rzeczywistości temperatura, w jakiej powinno być serwowane piwo, zależna jest od jego rodzaju. Przyjmuje się, że temperatura miejsca, w którym przechowuje się ten napój, nie powinna być niższa niż 5 stopni Celsjusza (niektórzy podają przedział 2 do 5 stopni). Idealna temperatura dla piwa jasnego wynosi 6-8 stopni. W przypadku piwa ciemnego i portera zakres ten wynosi 10-12 stopni Celsjusza. Piwa mocniejsze wymagają temperatury wyższej a słabsze niższej. Zbyt niska temperatura może negatywnie wpłynąć na właściwości smakowe i zapachowe piwa.

Czy piwo jest zdrowe?

W piwie znajdują się minerały, takie jak wapń, potas, magnez, cynk, sód czy fosfor. Jak również witaminy z grupy B. Oczywiście podobne składniki znajdziemy także w warzywach czy nabiale. Pite w umiarkowanych ilościach piwo zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych, korzystnie wpływa na krążenie krwi, oczyszcza także drogi moczowe i nerki. Nie zapominajmy jednak, że regularne picie piwa, nawet w celach leczniczych, może prowadzić do uzależnienia.

Czy piwo z puszki jest gorsze od tego z butelki?

Nie. Może ono być nawet lepsze, ponieważ puszka nie przepuszcza światła. Nieco gorzej od puszki spisuje się w tym wypadku butelka brązowa, a gorzej od niej butelka zielona, która przepuszcza więcej światła. To z tego powodu piwo butelkowane w ten sposób powinno być przechowywane w ciemnych miejscach. Jeśli skarżycie się na metaliczny posmak, pijąc z puszki, nie pozostaje nic innego jak przelanie alkoholu do kufla.

Czy piwo tuczy?

Trudno zliczyć, jak często pojawiają się narzekania dotyczące brzucha, który rośnie pod wpływem wypijanego piwa. Czy słusznie? Jeśli chodzi o ilość kalorii, którą zawiera piwo, to wynosi ona 40 kalorii na pół litra piwa, czyli mniej więcej tyle samo, co ilość kalorii zawarta w tej samej ilości soku owocowego lub coli. Zastrzeżenia dotyczące tycia po piwie, mają rację byty tylko wtedy, gdy w czasie picia podjadamy. Faktem jest jednak, że po wypiciu alkoholu możemy poczuć się głodni. Co ciekawe, warto wspomnieć, że piwo pozytywnie wpływa na proces spalania tłuszczów.