Start Wiadomości Boże Narodzenie – co kraj, to obyczaj

Boże Narodzenie – co kraj, to obyczaj

852
0
PODZIEL SIĘ

Święta Bożego Narodzenia to czas szczególny. Kojarzy nam się ze śniegiem za oknem i kubkiem gorącej czekolady w dłoni.

Wywołuje ciepłe wspomnienia wypełnione zapachem lasu, smakiem grzybów, cynamonu i goździków. Oprócz miliona światełek na ulicach, kolorowych dekoracji oraz wszechobecnych Mikołajów, to czas zjednoczenia, wybaczenia i radości.

Tradycyjne Boże Narodzenie

Klasyczne święta w Polsce to nie to samo, co tradycyjne święta w Wielkiej Brytanii lub innym kraju. W Polsce najważniejszym dniem jest Wigilia Bożego Narodzenia.

Rodzina zbiera się wtedy przy stole i wspólnie wypatruje pierwszej gwiazdki, po której otwiera się prezenty ułożone pod choinką.

Wieczerzę rozpoczyna podzielenie się opłatkiem i złożenie sobie życzeń. Kolacja składa się z dwunastu tradycyjnych dań, które odpowiadają liczbie dwunastu apostołów.

Wśród nich największą popularnością cieszy się świąteczny karp, pierogi z grzybami, barszcz z uszkami, zupa grzybowa, a także kutia, groch z kapustą lub świąteczny kompot z suszu.

Po wieczerzy domownicy śpiewają kolędy, popijają świąteczny kompot lub grzane wino, racząc się świątecznymi łakociami.

Późnym wieczorem wszyscy udają się do kościoła na nabożeństwo – Pasterkę, która zaczyna się o północy.

W Anglii Wigilię spędza się w domowym zaciszu, wśród najbliższych.

Popija się świąteczny likier i przegryza go słodkimi wypiekami. Wiele osób spędza wigilijny wieczór w pubach, ciesząc się towarzystwem przyjaciół.

Dzieci zawieszają wieczorem świąteczne skarpety, w nadziei na znalezienie w nich prezentów o poranku. Częstym zwyczajem jest zostawianie poczęstunku dla Mikołaja oraz jego renifera.

Zwyczaj ten przywędrował do Anglii ze Stanów Zjednoczonych i cieszy się wśród dzieci dużą popularnością.

Brytyjski Christmas day

Brytyjskie święta pod wieloma względami przypominają Boże Narodzenie obchodzone w Polsce. Brytyjczycy także ubierają świąteczne drzewko, kupują jemiołę, ozdabiają domy i mieszkania.

Uroczysta wieczerza odbywa się tu jednak nie w Wigilię, a w Boże Narodzenie. Dzień ten rozpoczyna się od otwierania prezentów, a później także tzw. christmas crackers.

Są to tuby, które przypominają duże cukierki. Wypełnione są kartką z dowcipem, małym podarunkiem oraz papierową koroną.

Na stołach króluje pieczony indyk z nadzieniem bakaliowym, ziemniaki, sos żurawinowy, babeczki i obowiązkowo świąteczny pudding.

Zawiera w sobie suszone owoce, pachnie korzennymi przyprawami i smakuje brandy. Do posiłku popija się zazwyczaj whisky albo tzw. wassail, czyli napój jabłkowy z dodatkiem alkoholu, podawany na gorąco.

Wiele rodzin decyduje się na świąteczny obiad nie w domu, a restauracjach, które przygotowują na tę okazję specjalne oferty.

Ciekawym brytyjskim zwyczajem jest łamanie tzw. wishbone, czyli kości indyka w kształcie litery Y.

Osoba, która będzie trzymała dłuższy kawałek kości, może pomyśleć jedno życzenie. W wielu domach co roku o godzinie 15.00 włączane jest radio lub telewizor, aby wszyscy mogli wysłuchać uroczystych życzeń, które królowa kieruje do swoich rodaków. 26 grudzień nazywany jest w Wielkiej Brytanii tzw. Boxing Day.

Jest to czas odwiedzin i spotkań z rodziną oraz znajomymi. W dniu tym Brytyjczycy wręczają małe upominki ludziom, których widują często w codziennym życiu: listonoszom, współpracownikom lub sąsiadom.

W Polsce Boxing Day to drugi dzień świąt, którego patronem jest święty Szczepan. W polskiej tradycji, zwłaszcza na terenach wiejskich, był to dzień święcenia owsa.

W dzisiejszych czasach dzień ten spędza się podobnie jak w Wielkiej Brytanii. Jest to czas spotkań towarzyskich i odwiedzin lub też odwrotnie – czas spokoju i wyciszenia przy choince i świątecznych kolędach.

Boże Narodzenie na świecie

Świętom Bożego Narodzenia towarzyszą odmienne tradycje w różnych zakątkach świata. Francuzi w święta zajadają się nie pierogami, karpiem czy indykiem, a ostrygami, langustami i łososiem.

Podchodzą oni do świąt z większą spontanicznością. Nie ma tam konkretnych tradycji związanych z okresem świątecznym czy też obowiązkowych dań.

NIEMCY

Niemcy uważają Boże Narodzenie za najważniejsze święto w roku. Bardzo ważnym wystrojem domów jest oczywiście choinka, gdyż to właśnie stąd pochodzi zwyczaj strojenia świątecznego drzewka.

Jednym z ulubionych świątecznych smakołyków są tutaj pierniczki, które przygotowywane są jedynie w okresie Bożego Narodzenia.

Najważniejsze świąteczne potrawy to uwielbiana przez Niemców sałatka ziemniaczana, pieczona gęś oraz kiełbasa, podawana na wiele sposobów.

WŁOCHY

Na stołach we Włoszech króluje pomidorowa lasagne, tortellini, pieczone mięsa oraz ryby. Na włoskich stołach nie brakuje także wina oraz serów.

Włosi przykładają dużą wagę do świątecznych szopek, które co roku starannie budują. To właśnie we Włoszech powstała pierwsza szopka na świecie, co dało początek nowej tradycji.

HISZPANIA

W Hiszpanii na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczonej szynki, owoców morza oraz hiszpańskiego rosołu.

Hiszpanie nie obdarowują się prezentami, a choinka nie jest tu czymś popularnym. Dzieci dostają podarunki dopiero kilka dni po nowym roku, jednak nie od Mikołaja, a drewnianego stworka w regionalnej czapce.

CZECHY

W Czechach oprócz smażonego karpia często występuje tzw. karp na cerno. Jest to ryba w sosie słodko-kwaśnym, z dodatkiem piernika, migdałów, rodzynek oraz suszonych śliwek.

Prezenty przynosi natomiast niewidzialny Jezusek, o którego przybyciu daje znać dźwięk magicznego dzwoneczka.

NORWEGIA

W Norwegii ulubionym bożonarodzeniowym daniem jest ługowana, wielokrotnie namaczana ryba. Przygotowywana jest także wieprzowina oraz specjalna owsianka.

Ciekawą tradycją jest przygotowywanie puddingu: tylko w jednej porcji znajduje się migdał. Wróżba głosi, że kto na niego trafi, będzie miał szczęście w nadchodzącym roku.

AFRYKA

Afrykańskim świętom nie towarzyszy zapach cynamonu czy piernika, a owoców liczi, zielonych bananów i nasion kakao.

Rodziny spotykają się w bardzo dużych grupach, wraz z bliższymi i dalszymi znajomymi. Oddają się wówczas zabawie: tańcom i śpiewom, dzięki którym okazują swoją radość i wdzięczność.
W jeszcze inny sposób obchodzi się święta w Azji, Ameryce Południowej lub innych regionach. Każdy kraj na świecie cieszy się odrębną tradycją, inną kulturą, historią, a także zróżnicowanymi przyzwyczajeniami kulinarnymi.

Ich znajomość może nas nie tylko wiele nauczyć, lecz także pozwoli posmakować innego świata.

Niezależnie od kraju czy kultury, jedno jest wspólne dla wszystkich narodów: święta to czas przeznaczony dla najbliższych, z którymi dzielimy się nie tylko opłatkiem, prezentami lub posiłkiem, lecz przede wszystkim naszą radością, miłością oraz wdzięcznością, a wszystkiemu temu towarzyszą niezapomniane aromaty, smaki i wyśmienite łakocie.

Wesołych Świąt!